Korruptionsskandal i damernas EHF Cup – så blev straffet

Förbundsrepresentanten dömdes för korruptionen mot domarna. Foto: Mathilda Ahlberg, Bildbyrån
Händelsen

Den europeiska handbollsdomstolen har fattat ett beslut i ett mål i samband med en gruppspelsmatch i damernas EHF Cup den senaste säsongen. Det var i en match mellan DHK Banik Most från Tjeckien och Kastamonu Belediyesi GSK från Turkiet som den utredda händelsen skedde.

Domarna som var tillsatta för att döma matchen rapporterade att de hade blivit närmade av en person som begärde fördelar till förmån för den turkiska klubben. Domarna ersattes således och rättsliga operationer inleddes därför mot den identifierade personen och därtill av det turkiska handbollförbundet för att ha försökt påverka resultatet av EHF-domarna.

Straffet

Konsekvensen av detta blir att Erdal Ceyhan, som fram till dags datum var en del av det turkiska handbollsförbundet, stängs av från att delta i alla aktiviteter relaterade till internationella handbollstävlingar. Han stängs även av från att ha någon typ av roll inom en internationell handbollsorganisation under två års tid från dagen för beslutet. Han är även skyldig att betala böter på 2000 euro cirka 20 000 kronor. Det turkiska handbollsförbundet får inget straff för händelsen. Domen kan komma att överklagas till hovrätten, men i sådana fall inom sju dagar.

Källa: European Handball Federation