Niklas Axvallen: ”Vi behöver lägga resurser på domarcoacher och mentorer”

Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån.

Antalet handbollsdomare minskar kraftigt i Tyskland. Bekymret i Sverige är snarare knutet till övergången från föreningsdomare till distriktsdomare. – Situationen har inte förändrats. Det är inte bra men stabilt, säger SHF:s tävlings- och domarkonsulent Niklas Axvallen.

Med de siffror Axvallen kan erbjuda, regions-, förbunds- och elitnivå, är de aktiva i princip lika många som tidigare år.

– I Sverige minskar inte domarantalet kraftigt. Vi har låga men stabila siffror från distrikt och uppåt, som dessutom ökar sakta men säkert, säger han.

Konsulenten ser istället att skon klämmer tidigare.

– Problemet är inte avhoppen.

– Vi utbildar en stor mängd föreningsdomare. Många klubbar låter sina U15-U16 spelare gå föreningdomarkurs inom föreningen eller i distriktet. De hjälper sedan till och dömer barn och yngre ungdom i klubben.

– I steget därifrån, den stora rekryteringen mot distriktsdomare behöver vi göra mer, fortsätter Axvallen som menar att förbundet gått från ord till handling.

– Vi har moderniserat domarutbildningen, kommer att lansera en helt ny
utbildningsstege med start nästa säsong.

Med mentorsutbildning och tydligare uppföljning ska tryggheten växa hos de aspirerande domarna.

– Vi behöver lägga resurser på domarcoacher och mentorer. Spelarna har tillgång till coach tre-fyra gånger i veckan, domarna får uppföljning tre-fyra gånger per år, säger Axvallen.

En sak är emellertid helt klar angående domarsituationen i Sverige.

– Det är domarbrist, det går inte att sticka under stolen med, säger Axvallen till Handbollskanalen.