Mirza Kurtagic om domaruppdraget under Final4: ”Det känns väldigt stort”

Domarparet Mattias Wetterwik och Mirza Kurtagic. Foto: Jörgen Jarnberger, Bildbyrån.

Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik ska för första gången i sina karriärer döma en match i Final4, som avgörs i Köln under mellandagarna. Handbollskanalen har pratat med Mirza Kurtagic om uppdraget, samt om hur det är att döma matcher utan publik. 

Det svenska domarparet har tidigare dömt matcher i såväl mästerskap och Champions League. Att döma en match under Final4 är dock något nytt, och ett stort steg i deras domarkarriär.

– Det är första gången vi har blivit tilldelade att döma en match i Final4, så det känns väldigt stort. Det är som alltid en ära att få förfrågan till såhär stora matcher, säger Mirza Kurtagic till Handbollskanalen.

Har ni dömt Barca och PSG tidigare?

– Man stöter ju på lagen då och då i just Champions League. Barca dömde vi senast för bara ett par veckor sedan, när de spelade mot Kiel.

Under onsdagen presenterades domarparen till de fyra matcherna som ska avgöra Final4 2020 på EHF:s hemsida. För de involverade domarna hade delar av beskedet kommit redan tidigare, men en viss spänning fanns det trots allt i förbundets publicering.

– Vi fick förfrågan om vi kunde döma under Final4 under förra veckan, men då visste vi inte vilken match det gällde. Att det blev just den första semifinalen fick vi veta när EHF publicerade det på sin hemsida under gårdagen.

Under året som gått har de allra flesta handbollsspelare fått vänja sig vid att spela matcher utan publik. Det faktum att arenorna numera är tomma, eller åtminstone består av en ytterst liten publik, är en ny erfarenhet även för domarna.

– Att det blir enklare är kanske fel ord, men det är mer fokus från alla involverade på själva matchen. Det finns ju ingen publik som kan trigga igång lagen liksom. Sen är man alltid som i en liten bubbla som domare, oavsett om det är 20 000 i publiken så ser man inte dem utan man fokuserar på handbollen som spelas på planen.

Finns det några tydliga fördelar med att döma utan publik?

– Framförallt så hör man allting tydligare. Man kan enklare kommunicera med varandra, man hör vad spelarna på planen säger och man mycket mer av vad som sägs på bänken. Det finns ju ingen publik som överröstar till exempel tränarna längre, så vi brukar faktiskt prata med tränarna om just det inför matcherna.

Relaterad artikel: Svenskt domarpar dömer semifinal i Final4