Svenska trumfkortet inför Danmark: ”Vi har en liten fördel där”

Sverige. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Elva av sexton spelare i den svenska EM-truppen spelar eller har spelat i den danska ligan och förbundskapten Tomas Axnér har redan berättat att han tänker utnyttja sina spelares kunskaper i analysen inför matchen mot Danmark, något Nathalie Hagman uppmuntrar.
– Vi känner i stort sett alla spelare i det danska laget väldigt bra, så jag tror att vi har en liten fördel där, säger hon till Handbollskanalen.

Det är dagen före den första matchen i huvudrundan för svensk del och värdnationen Danmark står för motståndet. Landslaget har bjudit in till digital pressträff och det verkar vara ett avslappnat gäng inför det som komma skall.

– Det ska bli väldigt kul – är det någon match man är laddad för är det mot Danmark. Det är alltid en viktig match för oss mot Danmark, framförallt eftersom många av oss känner varandra efter att ha spelat många år i den danska ligan. Så att besegra Danmark är alltid extra skönt, säger Nathalie Hagman på telefon från Silkeborg.

Det stämmer verkligen att de svenska spelarna känner de danska. Fem spelare i den svenska truppen spelar sin klubblagshandboll i Danmark och ytterligare sex har spelat där tidigare (och av dessa alla utom Bella Gulldén så sent som förra säsongen).

– Många svenska spelare tar vägen till Danmark och det är ju inte så konstigt. Det är en stor och bra liga och mentaliteten är lik den svenska. Därför blir inte flytten så stor även om nivån handbollsmässigt höjer sig ett snäpp. Det är kul att spela i Danmark eftersom det snackas mycket handboll och det sänds mycket handboll.

– Det gör ju att vi och de danska spelarna känner varandra väldigt bra, men jag tror att vi har en liten fördel där.

Hagman själv är den spelare i det svenska laget som spelat med flest danska spelare i deras inhemska liga – hela sex stycken.

– Men även de jag inte har spelat mot har jag mött 100 gånger, så jag skulle nog påstå att jag känner 90 procent av de danska tjejerna väldigt bra. Men i slutändan handlar det om att göra det bra taktiskt och så klart att ha fokus på att göra det vi ska göra.

En annan spelare i det svenska laget som har bra koll på Danmark är Carin Strömberg. Den svenska lagkaptenen, som till vardags spelar i Viborg, är lagkamrat med inte mindre än fyra danska EM-spelare (Majbritt Toft Hansen, Line Haugstedt, Laura Damgaard och Kristina Jörgensen).

– Det är klart att vi har haft en dialog inför mästerskapet, men då var det mer kring osäkerheten kring om det skulle bli av eller inte. Men jag har skrivit mycket med Haugstedt under EM då det är en av mina bästa kompisar även utanför handbollen. Men då har det mer handlat om hur vi har det privat, säger Strömberg.

– Det ger en extra krydda att vi känner varandra så bra.

Hur kan Sverige utnyttja er kunskap om de danska spelarna?

– I slutändan är det viktigaste hur vi lägger upp vår taktik och hur vi presterar, men vi kommer kunna ha koll på varianter och kanske favoritfinter på ett annat sätt. Vi vet från våra klubblag att här kommer den finten nio gånger av tio. Därför kommer vi att kunna vara lite skarpare där, förklarar Strömberg.

Tomas Axnér pratade så sent som igår om att han skulle ge spelarna ett stort ansvar i analysen inför matchen, just eftersom de känner till de danska spelarna så bra, något Hagman välkomnar.

– Det handlar om att vi har mer koll på smågrejorna som man inte alltid ser på de 100 klipp vi tittar på. Det är egentligen samma oavsett vilket lag vi möter, men det blir mer extremt när det gäller Danmark eftersom i stort sett alla känner någon. Vi har väldigt bra koll på samtliga 16 danska spelare, medan mot andra lag är det kanske fem spelare.

– Vi kollar på klipp och bollar idéer för att komma fram till lösningar.

Hur ser det ut då, är det handuppräckning under möten som gäller om du har något specifikt tips kring en spelare?

– Lite så är det. Jag nämner något som jag anser är viktigt att lägga på bordet – något vi kan ha fördel av kring några svagheter eller styrkor. Något att vara beredda på helt enkelt. Men när det gäller Danmark tror jag att vi kommer att få sålla rätt mycket eftersom alla kommer att ha mycket kunskap att dela med sig av.

Sverige har haft tufft mot Danmark i Danmark tidigare, till exempel 2015 då Sverige fick stryk i just Herning. Men den här gången har det danska laget ingen hemmapublik att luta sig mot.

– Det är klart att det är en nackdel för det danska laget att ”Boxen” inte kommer att vara full. Jag vet hur det var 2015 när vi mötte Danmark här och vi fick tag på typ två biljetter till svenska supportrar i ett i övrigt rött hav. Men jag tror att Danmark har anpassat sig efter reglerna som finns i och med corona och de vill ju vinna precis lika mycket ändå.

Ni sätter så klart press på er själva inom laget, men utifrån sett har Danmark större press på sig än vad ni har. Hur ser du på det?

– Det kan jag hålla med om. Handbollen är väldigt stor i Danmark och det skrivs ju om varenda litet steg de tar. Och de har haft det tufft de senaste åren på landslagsnivå och jag tycker att dansk media ibland har haft en lite väl negativ ton kring deras landslag, så det är tufft för spelarna.

– Men går det bra är det roligt att spela i Danmark. I slutändan handlar det mycket om vem som har dagen och ska vi kunna vinna måste vi höja oss.

Var ligger styrkorna i det danska laget?

– De har många stora spelare som kan skjuta bra utifrån. Dessutom har Mia Rej kommit in och tillfört fart och fläkt och gjort det bra. Deras ytternior kommer med en jäkla fart och de har storlek där. Mette Tranborg är väl 192 centimeter lång, men det ska vi nog klara. Vi skickar dit Anna Lagerquist där med sina armar så ordnar det sig, avslutar Nathalie Hagman.

EM-spelarna som spelar eller har spelat i den danska ligan:

Jessica Ryde: Spelade med Louise Burgaard i Herning-Ikast 2017-2019. 

Johanna Forsberg: Spelar i NFH. 

Kristin Thorleifsdottir: Spelar i Randers. 

Melissa Petrén: Spelar i Horsens.

Carin Strömberg: Spelar i Viborg och är lagkamrat med Majbritt Toft Hansen, Line Haugstedt, Laura Damgaard och Kristina Jörgensen.

Filippa Idéhn: Spelade i Team Esbjerg 2015-17 och i Silkeborg-Voel 2019-20, då tillsammans med Rikke Iversen.

Linn Blohm: Spelade i TTH Holstebro 2014-16, Midtjylland 2016-18 och Kobenhavn 2018-20. Spelade två säsonger med Lærke Nolsoe i Holstebro och ett år med Trine Östergaard i Midtjylland. 

Anna Lagerquist: Spelade i NFH 2017-20.

Jamina Roberts: Spelade i TTH Holstebro 2014-16 och Randers HK 2018-20. Spelade två säsonger med Lærke Nolsoe i Holstebro.

Bella Gulldén: Spelade i Viborg HK 2011-15. Klubbkamrat med Sandra Toft i Brest. Spelade med Louise Burgaard i Viborg under två säsonger.

Nathalie Hagman: Spelade i TTH Holstebro 2014-16, NFH 2016-17 och Odense 2019-20. Spelade två år med Nolsoe i Holstebro och ett år med Kathrine Heindahl, Althea Reinhardt, Mette Tranborg, Trine Östergaard samt Mie Höjdlund i Odense.