Dubbelt upp för Sverige på högsta domarnivån

Maria och Safia Bennani. Foto: Viktor Ljungström, www.viktorljungstrom.se

Precis som förra säsongen har Sverige två par med på IHF:s domarlista. – Det är vi fullt nöjda med. Sverige är ett litet land i den stora handbollsvärlden och listan är ju inte särskilt lång, säger Henrik Mäkinen till Handbollskanalen.

Ordföranden i SHF:s domarkommitté konstaterar i nästa andetag att få länder (Kina, Portugal, Spanien och Tyskland, journ. anm.) har fler par som nått den högsta domarnivån.

Maria och Safia Bennani samt Mirza Kurtagic och Mattias Wettervik har därmed uppfyllt det första kriteriet för att vara aktuella som VM-domare kommande år.

– Det är ett nålsöga med stenhård konkurrens. Det gäller att det går bra i testerna som väntar, säger Mäkinen. 

Kurtagic och Wettervik har just klarat sig till nästa steg. Pre campen i Frankfurt i oktober där domarnas regelkunnande och fysik testas. Därefter görs den slutliga nomineringen till herr-VM i Danmark och Tyskland.

Bennani-syskonen, som blev IHF-domare inför förra säsongen, har sitt mästerskapsläger i slutet av augusti. En helg i Wien avgör om det blir svenskt bakom visselpiporna i EM i Frankrike i december.   

Andrej och Sandro Smailagic har EHF-domarstatus och är det tredje blågula paret med internationella uppdrag kommande säsong. 

– Vi kommer att lansera ytterligare ett par rätt snart, säger Mäkinen. 

Samtliga IHF-domare på listan >>