ANNONS

Warta blöder: ”Vi går på knäna”

HP Warta har stora problem med ekonomin – den klassiska klubben har, precis som många andra handbollsföreningar, kris. Warta har dessutom vägrats den ersättning de menar att de har rätt till.

– Ett tag tänkte vi att vi tvingas lägga ner, men det är så många som vill att vi fortsätter. Vi vet inte riktigt hur vi ska hantera det, men vi kämpar på, säger HP Wartas ordförande Christer Olsson.

HP Warta är en av Sveriges mest klassiska handbollsföreningar. Under storhetstiden på 1980-talet tränades herrlaget av dåvarande förbundskaptenen Roger ”Ragge” Carlsson och spelare som Claes Hellgren och Per Carlén spelade i klubben. 1986 tog sig Warta hela vägen till SM-final, där de föll mot Redbergslids IK.

Utöver nämnda profiler har spelare som Mia Hermansson-Högdahl, Veronika Isaksson, Tommy Atterhäll, Martin Boquist, Johan Jakobsson och Martin Frändesjö alla spelat för klubben.

Men för drygt tio år sedan började klubbens ekonomi att bli sämre och sämre, vilket i förlängningen innebar att klubben självmant flyttade ner herrlaget till division 2.

Ekonomin har fortsatt varit skakig och coronapandemin gjorde naturligtvis inte saker och ting bättre.

– Ekonomin har ju alltid varit ganska dålig i Warta, men en stor inkomstkälla har varit det jobb vi gör under Göteborg Cup. Där har vi fått in ungefär 150,000 kronor varje år, men i år ställdes cupen in. Eftersom det är runt 70 procent av våra intäkter hade vi trott att vi skulle få runt 60 procent av det i bidrag, säger klubbens herransvarige Daniel Buskas.

– Istället fick vi ingenting och det har gjort att en redan ansträngd ekonomi ännu värre.
I år har alla spelare gått med på att spela helt utan ersättning, som en följd av våra problem.

När fotbolls- och innebandycupen Göteborg Cup ställdes in gick HP Warta från att vara en klubb med svag ekonomi till en klubb i kris.

– Vi hotades mer eller mindre då av innebandyförbundet att de skulle bojkotta cupen om vi inte betalade tillbaka alla pengar. Vi tyckte inte att vi behövde betala tillbaka, men fick noll förståelse för det och fick till slut ändra oss, säger Christer Olsson.

Göteborg Cup skickade sedan in en ansökan till Riksidrottsförbundet (RF) för att få ersättning för den inställda cupen. De fick då tillbaka 117,000 kronor. Pengar de betalade tillbaka till lagen som hade anmält sig.

– Men vi hade behövt runt en halv miljon kronor för att det skulle bli något av det. Det är Göteborg Cup som HP Warta lever på.

Parallellt med det sökte HP Warta bidrag från idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg och var tydliga med att de redan skickat in en ansökan från Göteborg Cup till RF.

– Om vi fick bidrag för det ena skulle vi betala tillbaka det andra, förklarar Olsson.

Olsson och Warta fick avslag på ansökan med motiveringen att ansökan hade skickats in för sent.

– Det stämmer att vi skickade in ansökan på söndagen när den sista dagen var på fredagen före, men när jag ringde på måndagen för att försäkra mig om att allt var okej och dessutom förklara mig fick jag som svar att vår ansökan hade kommit med. Trots det använde de vår försening som anledning till att vi inte fick en enda krona i bidrag.

En redan ansträngd ekonomi blev naturligtvis inte bättre av det. Klubben har nu startat en kampanj som heter ”Warta blöder”. Det är helt enkelt en insamling klubben gått ut med i sociala medier där de söker hjälp.

– På en vecka har vi fått in cirka 20,000 kronor främst från privatpersoner, vilket är helt fantastiskt och betydligt mer än vi hade räknat med. Nu hoppas vi kunna locka små och stora företag att hjälpa oss. För ekonomin ser inte bra ut, vi går på knäna, precis som många andra handbollsföreningar, säger Daniel Buskas.

Mer information om klubbens kampanj finns här.

ANNONS
ANNONS