Karlskrona klart för Allsvenskan

Karl-Johan Lång, HF Karlskrona. Foto: Håkan Erwing

Allsvenskan väntar för HF Karlskrona till hösten. När enda hotet, HK Malmö föll kunde Blekingelaget måtta in matchbollen utan att se spöken i sista steget av triumffärden.

Med en parentes runt HK S-hof, som toppar tabellen men stannar i samma division har Karlskrona dominerat i Dam 1 södra.

Spelschemat var klurigt lagt i lördags, S-hof började med att ta ner Malmö och lämnade scenen fri för Karlskorna att fixa fest inför hemmapubliken.

Det var bara ett lag på banan och med niomålsskytten Wilma Martinsson i spetsen såg Karlskrona till att skingra tvivlen inför 853 åskådare. Storkross med 35–19 mot LIF Lindesberg, säsongens 17:e seger och avancemang med tre omgångar kvar av seriespelet.

Tränaren Karl-Johan Arlehall Lång tog över uppdraget 2022, då i division 2. Det började med strålande segerprocent (100) och division 1-året blev lika framgångsrikt, sett till huvudmålet.

– Vi sa redan i maj att vi hade potentialen att gå upp trots att vi var nykomlingar och det har vi jobbat för hela säsongen. Det är en storm av känslor när man nu uppnått det, sade Lång till Blekinge Läns Tidning.

Mitt i firandet hade coachen ett öga för arbetet den närmaste tiden – att bygga laget för näst högsta serien.

– Vi hoppas att majoriteten stannar. Men sedan är vi medvetna om att studier och annat i livet kan komma i vägen. Det är alltid lite ruljans men att stommen blir kvar är jag övertygad om, sade han till BLT.