Halvtidsanalys i division 1 södra: Dino Osman

Foto: Karrahf.se

Dino Osman, till vardags mittsexrese i Anderstorps SK, har analyserat höstsäsongen i division 1 södra som vid juluppehållet toppas av Kärra HF.

ANNONS

Återigen har Handbollskanalen fått initierade tankar kring en av landets serier. Denna gången är det Dino Osman som levererar en analys om hur lagen i division 1 södra har presterat under höstsäsongen.


1. Kärra HF 18p
Topptippade Kärra har under de senaste tre åren byggt upp en spännande trupp under ledning av Magnus Andreasson. Bortsett från plumpen i sista omgången mot tabellsjuan H65 Höör så har man under hösten verkligen fått ut det mesta av laget, som dessutom har förmågan att avgöra matcherna till egen fördel i slutsekunderna. Spetsspelare på varje position, inte minst på H9 där Erik Nylén (troligtvis) leder skytteligan efter halva serien. Värvningen av hemvändande Jonathan Berg försvagar inte chanserna till en eventuell serieseger. Kärra ser stabila ut.

2. Anderstorps SK 16p
Nybygget ASK åkte ur Allsvenskan i fjol och totalrenoverade truppen inför säsongen. Den nya tränarstaben bestående av de fornstora kantspringarna David Löfgren och Jasmin Jahic har fått pussla ihop en trupp med hela nio (!) nyförvärv. Laget har, trots två förluster och två kryss, bäst målskillnad i serien tillika minst antal insläppta mål (283). I anfallsväg har mycket handlat om den två meter långe vänsternian Anton ”Ankan” Nilsson och seriens i mångas ögon bäste spelare Niclas Närenborn. Även Vinslövsbördige Sebastian Hansson har visat prov på fin form under hösten. ASK är fortfarande obesegrade hemma i ”Ladan”. Vem, om någon, spräcker nollan?

3. HK Ankaret 14p
Årets superskräll i Div 1 Södra kommer från Bjärred! Nykomlingarna har chockerat många, bland annat topptippade ASK i hemmapremiären, och tagit över tredjeplatsen från lokalkonkurrenten IF Kristianstad tack vare bättre målskillnad. Laget består av en del gamla LUGI-lirare, inte minst kontringsspecialisten Gustav Sjölin som har snittat en hel del mål under hösten och den mellanbrodern Paradis på niometer. När det står och väger handlar mycket om nyförvärvet Adam Sandgren som har ett stadigt grepp om taktpinnen i anfallsväg. Ankaret har verkligen varit en frisk fläkt i serien och extra kul är det höga publiksnittet i Borgebyhallen där det bjuds på bra arrangemang!

4. IF Kristianstad 14p
Höstens bästa farmarlag kommer från Kristianstad. Trots att man tappat duktige Emil Schuster till OV Helsingborg och Filip Andersson-Moberg till Kungälvs HK ligger laget på en respektabel fjärdeplats i serien, en poäng framför S-Hof. Detta väldigt talangfulla lag består av bland andra superlöftena och numer Handbollsligan- och Champions Leaguemeriterade Valter Chrintz (H6) och Evon Mohlin (V9). Inte att förringa är högernian Alfred Olsson (född 1997) som ironiskt nog får stå för rutinen i detta milleniumspäckade lag.

5. HK S-Hof 13p
Medan representationslagen på både dam- och herrsidan har vacklat sig fram under hösten har farmarlagen S-Hof gått desto bättre. På damsidan leder nämligen S-Hof Division 1 Södra och på herrsidan ligger de på en stabil femteplats. Under säsongen har man tappat kantspelarna Gustaf Wedberg och Daniel Larsson till IFK Skövde respektive HP Warta men det har inte verkat påverka laget som leds av Andreas Stockenberg. Viktigaste kuggarna heter Gustav Davidsson som visat ett fint målsnitt under hösten och inte minst den nye Jonas Larholm, Oscar Sunnefeldt, som gjort 48 mål på de 6 matcher han spelat i serien.

6. Ystads IF HF U 12p
Det tredje och sista farmarlaget Ystads IF HF U, eller Di Vide som vissa kommer ihåg dem, ligger på en ganska förväntad sjätteplats i tabellen. Laget består till största del av juniorspelare precis som de andra farmarlagen. Här hittar vi den yngste Hallbäckaren Ludvig som stått för en del väldigt fina insatser för sitt Ystad under hösten, både i Div 1 och Handbollsligan. Även skytteglade Viktor Hedin som öst in mål från sin fria roll på niometer har varit viktig för laget. Längst bak hittar vi kanske den mest akrobatiske målvakten i serien, Måns Landgren, som även han gjort en del inhopp i Handbollsligan i höst.

7. Höörs HK H 65 11p
Det klassiska Div 1 Södralaget H65 Höör befinner sig där de numer brukar. Trots några tunga tapp inför säsongen har de lyckats placera sig i mitten av tabellen, mycket tack vare explosiva Max Blomberg som fyllt hålet efter Adam Sandgren riktigt bra trots sin unga ålder (född 1998). Laget har verkligen blandat och gett under hösten vilket speglar sig i deras resultatskörd: 4 vinster, 3 oavgjorda och 4 förluster.

8. GF Kroppskultur 9p
Anrika Kroppskultur var tippat på övre halvan av serien men har vacklat sig fram under hösten. På högersidan hittar vi Henrik x2, nämligen rutinerade Erlandsson på nio- och ettriga Blomqvist på sexmeter som båda haft en fin höst målmässigt. Andra nämnvärda spelare är kantspringaren Linus Olausson som vände hem till Uddevalla efter en säsong i Allsvenskan med LIF Lindesberg och sjökaptenen Fredrik Cervell som bombat in mål i Div 1 Södra för klubbar som Kungälvs HK och GIK Wasaiterna U. Borde inte Kroppskultur ligga högre upp med tanke på sin fina trupp?

9. HK Drott Halmstad 7p
Näst mesta mästarna. Den forna jätten HK Drott har rasat genom seriesystemen och spåddes även inför säsongen 17/18 få en tuff resa. Spelaromsättningen de senaste åren har varit kopiös och att klubben överhuvudtaget klarat sig från konkurs borde kanske ha resulterat i två gratispoäng innan säsongen startade? Den nya tränarkonstellationen med fyra (eller var det fem?) gamla Drottare har varit något oklar, men nu verkar det i alla fall som att Claes Andersson är huvudansvarig. Truppen är ett hopkok av lite allt möjligt där huvudingrediensen heter Anton Andersson som kommit hem efter en sejour i Hallby. Även Helsingborgaren Johan Larsson har hängt en del kassar från sin position på högernio.

10. HP Warta 6p
Handbollssveriges kanske mest skadedrabbade trupp? I höstens sista hemmamatch mot HK Drott hade man endast tre niometare på banan och i bortamatchen mot HK Ankaret, som var den sista 2017, hade man fyra. Trots det skrala läget på niometer har man det gott ställt på den sista utposten. En mycket fin målvaktstrio bestående av Måns Abrahamsson, Viktor ”Skalman” Larsson och Olle Lindblom kan man vara väldigt nöjda med. I ledning av försvarsgiganten Henrik Weglin har laget släppt tredje minst mål i serien (287), häpnadsväckande med tanke på att de ligger på en 10:e plats.

11. Vinslövs HK 6p
Cowboylaget nummer 1 i serien. När man möter Vinslöv kan allt och ingenting hända. Laget hänförs av sheriff Elias Holmström och finlirande Robin Håkansson som tillsammans ofta står för mer än hälften av lagets mål. Sista minutenvärvningen av ohotade förstemålvakten Tobias Sjöberg får en att undra hur det hade gått om de inte lyckats lösa honom från sin tränarroll i HK Eskil? Vinslöv kommer få det kämpigt att komma undan de nedre strecken. Tillåter ekonomin en ny videojugge?

12. Backa HK 6p
Nykomligen Backa Sharks spåddes få det tufft och tufft har det varit för Hisingsgänget. Till att börja med fick de flytta från ”Shark tank” (Skälltorpsskolan, Backas hemmahall) till ständigt ekande Lundbystrand. Trots en enligt många undermålig trupp har laget bara tre poäng upp till säker mark och GF Kroppskultur. Nyckelspelaren i Sharks är försäsongskungen Markus Larsson som drar ett tungt lass tillsammans med Niklas Hermansson på niometer. På kanterna finner vi också kontringsstarka Hampus Hoglund och rivjärnet Daniel ”Flinis” Ahlqvist. Ett riktigt gnetargäng som var sekunder ifrån att plocka båda poängen mot serieledande Kärra och slog Kroppskultur i seriepremiären.

Text: Dino Osman

Matchcenter: Divsion 1 Södra

ANNONS
Annonslänk: Se alla matcher från Handbollsligan och utvalda matcher från SHE med C More Mycket Sport.
ANNONS

1 kommentar

  1. Tack Dino för en bra sammanfattning av div. 1 södra.
    Kul att du lyfter fram spelare från alla lagen.
    Ser fram emot fler sådana här initiativ från dig.
    //Benny Klint
    Önnereds HK

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here