Nykøbing Falster vann historiskt cupguld

Angelica Wallén. Foto (arkiv): PL-photo.dk

Den danska pokalfinalen uppfyllde alla önskemål på fart, fysik och spelkvalitet. Nykøbing Falster skymtade sin första cuptitel med fyra måls ledning och knappa kvarten kvar. Odense ville blanda sig ytterligare, men till slut fick svensktrion och kompani höja bucklan.

Odense iscensatte en lyckad räddningsoperation med maximal utdelning för att vända tio måls underläge i semifinalen. I finalfajten var ligaledaren med från början och dessutom favorit mot NFH.

Det ville de gulblå från Falster inte riktigt acceptera.

Finallagen jagade på varandra i högt tempo men också samlat och väl utfört försvar. Från NFH:s håll bland annat i form av Anna Lagerquist som ena delen av mittlåset och Angelica Wallén som var brysk på rätt sätt längre ut.

Både Odenses keeper Tess Wester och Cecilie Greve i motståndarmålet var som bäst på närskotten i uppställt spel.

Odense lät istället Mie Højlunds och Stine Jørgensens skottarmar tala, NFH:s kontringsfart imponerade än en gång med Laerke Nolsøe Pedersen som avsändare.

Emelie Westberg klev genom zoner och förbi försvararna ett par gånger till 15–13 i paus.

NFH höll hårt i ledningen och behöll sina anfallsmetoder för det som skulle komma, Lagerquist krävde dubbel bevakning på linjen och lät sig ändå inte stoppas.

Kristiana Kristiansen värderade läget och blandade med irrationella avslut. Dione Housheer skingrade lite av snacket om skottkraften som försvann med Johanna Westberg när hon fick ta i från tårna.

NFH ledde med 25–21, tappade till uddamålet före och kompensationsbrände en straff när Odense missat sin för att göra avslutningen ännu mer spännande.

Wallén, med ständig balans i tacklingarna bidrog allt mer i offensiven (fem mål) och fick bland annat fingrarna på en förlupen boll till 27–25.

Det var halva spiken och ännu en detalj under en smått felfri helg. Resten av det som behövdes för finaljubel ordnade Housheer in med rejäl nätkänning inför de tillresta fansen.

Odense som förlorade slutspelet till Köpenhamn i våras fick se ännu en titel rinna ur händerna. NFH är tillbaka i vinnarbranschen efter DM-guldet 2017.

Pokalturneringen 30 december
Match om tredje pris, Randers HK–Team Esbjerg 26–32 (13–21)
Randers: Julia Eriksson 4 (3), Esbjerg: Clara Monti Danielsson 1.
Final, Nykøbing Falster–Odense HB 28–26 (15–13)
NFH: Angelica Wallén 5, Emelie Westberg 4 (1), Anna Lagerquist 2.