Nykøbing Falster lekte sig till pokalfinal – möter Odense

Anna Lagerquist. Foto (arkiv): PL-photo.dk

Randers HK skrällde för att nå finalhelgen. Väl bland de fyra bästa lagen speglade semifinalen mer den nedslående hösten för Jyllandslaget. Nykøbing Falster var rejält spelsuget efter uppehållet och imponerade med låg felprocent i i högsta växeln, 37–18.

Mot NFH:s aggressiva försvar fick Randers ständigt avbrutna spelföljder, med många omtag innan det dök upp lägen som det blåa laget iallafall inte fick till.

Den enda landslagsspelaren, Jamina Roberts var osäker till start men till slut spelklar. Varken niometaren kunde alstra det tempo som krävdes för att måla i den dystra matchinledningen.

Medan Cecilie Greve lurade och nollade motståndarna i tolv minuter gjorde NFH mål på allt.

Det är upplagt för fler genombrott och halvdistansavslut än tungt skytte i svensklaget sedan Johanna Westberg tagit spelpaus för att bli förälder.

Omställningar, mål i numerärt överläge och på straffar som Anna Lagerquist jobbade fram för Emelie Westberg öppnade för stor ledning, 10–2 med kvarten spelad.

Randers hade alla sina tillgängliga blågula spelare igång. Julia Eriksson slet med skott från långt håll och Martina Thörn fick tufft med alla frilägen som Laerke Nolsøe hanterade.

NFH hade tio mål upp efter 20 minuter och lika stadig kurs mot klubbens första final som Randers bakväg till bronsmatchen.

Lagerquist fortsatte vinna duellerna med ryggmärgsrutin och låg tyngdpunkt mot passiva försvarare. NFH bjöd på kontringsuppvisning med 19–6 i paus och 19 måls marginal till slut.

Att det kommer en ny match om ett drygt dygn påverkade förstås upplägget. Vinnare och förlorare blev klart tidigt i semin och sparade spelare blev ett tydligt tema mot slutet.

Pokalturneringen 29 december
Randers HK–Nykøbing Falster Håndboldklub 18–37 (7–19)
Randers: Julia Eriksson 2 (1); NFH: Emelie Westberg 6 (2), Anna Lagerquist 2, Angelica Wallén 1.
Team Esbjerg–Odense HB 25–27 (8–15)