Nora Persson bäst på planen när Århus slog Nykøbing Falster

Århus United slutade sjua i grundserien. I det danska slutspelet har storstadslaget istället lyckats rubba högre rankade lag i sin hemmaborg. Så var fallet mot sexan Nykøbing Falster, tack vare en briljant Nora Persson längst bak i banan.

Persson, som gör sin andra säsong i Århus hade en suverän utdelning med stoppade skott när hon positionerade sig mellan stolparna. Totalt 16 räddningar var lika med 50 procent för kanonkeepern när hon ömsom ställde sig i vägen, ömsom kastade sig för att freda målet.

Hemmalaget behövde Perssons kapacitet i ett starkt inhopp. Martina Thörn som stod från start fick inte tag i skotten i en svag försvarsperiod. NFH hade som mest 6–12 på tavlan innan vändningen började.

Århus var ikapp med det första skottet efter paus och Persson laddade upp för en strålande final. Flera räddningar till sist, i synnerhet den som hindrade bortalagets målspruta Lærke Nolsøe med en dryg minut kvar, blev avgörande.

Johanna Westberg reducerade med det sista av sina sju mål. Århus hade dock ett svar och tog vara på tiden innan tolvmålsskytten Mathilde Neesgaard tryckte in 28–26.

När slutspelsserien tar paus finns Århus med ett fint läge till avancemang. NFH behöver till att börja med ta hem returen i början av maj för att blanda sig i kampen om två semifinalplatser. Viborg HK och Odense HB är också kapabla kandidater i gruppen.

Århus United–Nykøbing Falster 28–26 (13–14)
NFH: Johanna Westberg 7 (4), Johanna Forsberg 1.