Motiverad Carin Strömberg vill ha revansch

Carin Strömberg. FOTO (arkiv): PL-photo.dk

Revansch för vårens semifinalnederlag, en meriterande bortatriumf i sikte eller en stark önskan att ge den inlevelsefulla publiken svar på tal. Viborg HK och Carin Strömberg har flera anledningar att gå för seger borta mot Nykøbing Falster.
– Jag blir alltid mer motiverad av sådana matcher, blir det en kuliss med mer ljud vill man alltid trycka dit motståndarlaget, säger hon.

Med de sju översta lagen inom två poäng är många matcher i den danska ligan svåra att beräkna. NFH och Viborg gör upp med vissa ingredienser från det senaste mötet att ta hänsyn till.

Då fick Viborg sina slutspelsdrömmar krossade, blott oavgjort när man behövde vinna. En straff från Strömberg som missade målet var det sista som hände, en sekvens som hon hunnit smälta långt innan Handbollskanalen ringer inför revanschmötet.
– Jag är faktiskt inte så långdragen eller sur och bitter, släppte just den straffen snabbt. Så är det alltid med handbollen, man vill vara med när det gäller.

Medaljen kom nära nog, men storklubben med sammanlagt 14 DM-guld har haft andra rubriker att hantera under 2010-talet.

Åren innan Carin Strömberg anlände till universitetsstaden, precis efter OS i Rio, fick VHK först skala ner satsningen på sitt herrlag och senare uthärda en ekonomisk kräftgång där konkurshotet på allvar hängde över klubben och många stjärnspelare lämnade.

Den värsta krisen må vara över. Arbetet med att få ihop plus och minus pågår fortfarande, medan laget sportsligt tar steg för steg åt rätt håll.

Trea i seriespelet och fyra i medaljkampen förra säsongen, för en månad sedan kom viktiga signaler om vad klubben vill och kan när kontraktet med talangfyllda vänsternian Line Haugsted förlängdes över flera år.

Carin Strömberg vittnar om att de grönklädda spelar för ett lag som betyder något, inte bara i närområdet.
– Genom att vara en storklubb under så lång tid har man ett visst stöd över hela landet. Det betydde också något när jag valde att flytta hit. Visst, Viborg är en liten stad men det kommer många på matcherna och mycket kretsar kring handboll. När jag spelade med Skuru var vi i en stor kommun, men det kom knappt någon på matcherna, säger hon och konstaterar att medietrycket höjer sig i den danska myllan.

Lokaltidningen följer upp varje match med ett uppslag, sätter betyg på varje spelare. Bilden av bevakningen följer med till riksplanet.
– När de visar matcher på TV är det inte bara herrligan, det finns intresse på ett helt annat sätt. I Sverige har man valt att satsa på herrmatcher, medan tjejerna inte har någon arena att visa upp sig på.

Nya riktlinjer kring snack med domaren
Under tiden i den svenska eliten, sammanlagt 17 år i Skurus verksamhet, gjorde sig Strömberg känd som en spelare med respekt för domarna – sällan eller aldrig inbegripen i en het ordväxling med rättskiparna.

Sånt kommer väl till pass när handbollen i Danmark nyss infört tuffare riktlinjer – just för snack med domaren.
– Det har väl varit lite mycket det senaste året. Men egentligen handlar det mer om vem som är domare, till vissa får man lite säga någonting. Och fortfarande måste man kunna ropa ut sitt missnöje utan att få en tvåa, säger Strömberg utan att märka av någon större skillnad i bedömningarna.

Det som i övrigt skiljer mellan ligahandbollen mellan Sverige och Danmark är hon väl bekant med.
– Det är ju generellt snabbare spel här. För mig passar det fysiska, tunga spelet lite bättre och det går ju också att kombinera.

Sund konkurrens som spelfördelare
På liknande sätt fungerar konkurrensen om rollen som spelfördelare i Viborg. Med Strömberg på planen får laget mer kraft, öppningar för egna skott. Line Uno in ger mer speed i anfallen.
– Hon är en liten, mer snabb spelare och en klassisk dansk mittnia.

Ingen risk att du missgynnas av de som anser att hon passar bättre i mallen?
– Nej, som det är nu kör vi lite runt på alla positioner med lite skador. Jag kan vara både till höger och i mitten, tycker om den mångsidigheten och konkurrensen är bara bra då man tvingas att prestera.

Vad har hänt med dig som handbollsspelare sedan du kom till Viborg?
– Jag har kommit in i tempot på ett annat sätt. När man är i samma klubb i samma roll så länge blir det lite att man glider med, nu lär jag mig så mycket av att snacka handboll med andra här och att tänka och tycka är jätteutvecklande.

Stadslivet som handbollsproffs på mellersta Jylland har sina brister för en tidigare huvudstadsbo.

Strömberg löser aktivitetsschemat genom att leva upp till ett nyårslöfte, tillbringar minst en timme om dagen utomhus.
– När jag flyttade hit från Stockholm kom jag fram till att värdera om, jag behöver hitta på saker för att må bra. Det är mycket promenader och åka på utflykter, jag kommer aldrig att bli tv-spelstypen av handbollsproffs, ler hon.

Inför matchen mot den regerande mästaren har Strömberg en säsongsöppning med mest beröm för försvarsspelet bakom sig. I första matchen efter speluppehållet såg skyttet lovande ut med fem fullträffar.
– Jag har alltid lite mer inspiration när jag kommer tillbaka från landslagsläger, det ger energi.

Nykøbing Falster (Anna Lagerquist, Angelica Wallén, Emelie Westberg & Johanna Westberg) möter Viborg HK (Carin Strömberg & Hanna Daglund) onsdag kväll.

Svenska skytteligan i Danmark
(placering i totalen)
(6) Johanna Westberg, Nykøbing Falster 23 (1) mål
(24) Hanna Blomstrand, Köpenhamn 16 mål
(32) Ulrika Toft Hansen, Team Esbjerg 15 mål
(36) Jenny Alm, Köpenhamn 14 mål
(41) Emelie Westberg, Nykøbing Falster 13 mål
(51) Carin Strömberg, Viborg 11 mål