Johanna Bundsen stängde igen – Köpenhamn bäst i höstserien

Johanna Bundsen. Foto: LiseHJ/Köbenhav Håndbold

Den danska ligan rev av hela sin höstavslutning under en och samma kväll. Rubrikerna från en full omgång handlade om topplag som blev pressade och ett VM-återbud från Viborgs Stine Bodholt.

 

Nykomlingen Ajax Köpenhamns bottenläge har känts mer och mer logiskt ju länge serien har gått. Mer oväntat var att regerande mästaren Nykøbing Falster också låg på den nedre halvan inför matchkvällen.

Det räckte att mala på tills gästerna tappade taget, vilket i praktiken var på gång med fyra måls skillnad efter drygt tio minuter. Ett högre växel och mängder av kontringslöpningar var också med i bilden av utklassningen, precis som tolv mål varav åtta med full utdelning från strafflinjen av Johanna Westberg.

Krim Mercator i Champions League på söndag blir veckans match och upp till bevis på ett annat sätt för NFH.

Carin Strömberg kom tidigt med i målprotokollet och ordnade nästan per omgående passningspoäng när hon nådde in till linjen och tog Viborg till klar ledning mot Århus. Segern låg en bra bit längre bort. Århus som för bara några veckor sedan vann lagens uppgörelse i cupkvartsfinalen tätade försvaret och låg bara uddamålet efter i matchminut 50.

En målsnål historia avgjordes med mål nummer 33, 17-16 för Viborg. Kvitteringschansen gick upp i rök när bortalaget märkligt nog inte kom till avslut utan blev avblåst för passivt spel i slutminuten.

Viborg jublade stort, desto mer negativ var nyheten som kom några timmar tidigare. Viborgs och Danmarks mittsexa och försvarskraft Stine Bodholt missar VM med knäproblemen som redan hållit henne från spel den senaste månaden.

Toppmatchen framför andra gick av stapeln i Esbjerg, dessutom med framåtblick och tolv VM-spelare på banan mellan hemmalaget och Odense.

I det perspektivet var Nederländernas anfallskreatör Estavana Polman och brasilianska högersexan Jessica Da Silva Quintino bäst i respektive lag inledningsvis.

Odense kom ur en svag säsongsstart till bäst form av alla inför omgång elva, den skjutsen var svår att spåra när bästa målskytt Stine Jørgensen förblev anonym och hela det offensiva upplägget stötte på patrull mot Esbjergs 5-1-uppställning i första halvlek.

I en jämn kamp låg lösningen ändå nära till hands. Odense lyckades bättre med att dra isär, skaffade fler straffar medan Jørgensen visade att hon inte för inte också slåss i toppen av assist- och MEP-ligan när bortalaget tog över ledningen.

Esbjerg slet med dåligt tålamod på planen, bredvid åkte Polman på en tvåa när hon besviket fick till en spark som skakade bordet vid sekretariatet. När hon gick tom på krafter gick också luften ur hemmalaget.

Odenses försvar tog över dominansen och Althea Reinhardt utklassade landslagskollegan Sandra Toft i målvaktskampen.

Slutsiffror 18–27, Esbjerg förlorade andra halvlek med elva bollar. Å andra sidan vann Odense sin sjunde raka seger och nådde andra plats.

I den täta tabellen kunde Köpenhamn klara sig med en poäng och ändå behålla ledningen. Motståndaren Randers saknade flera vitala ordinarie spelare både i anfall och försvar, playmakern Maria Fisker vilade sin fot med tanke på VM.

I rockaderna fick Daniela Gustin stundtals agera högernia. De som var med i gästernas tunna uppställning gjorde det trots allt bra, framförallt i försvaret mot uppställt spel.

Underläge rätt snabbt från start men Martina Thörn tog Randers tillbaka i matchen. Johanna Bundsen i det andra målet levererade hela vägen och snuddade vid 50 i räddningsprocent men markerade sig allt mer mot slutet.

Spänningen överträffade spelkvaliteten, snabbspolat till sista tio bröt också Mia Rej ett trist mönster för Köpenhamn med flera av de viktiga målen.

TTH Holstebro är ett lag som sällan syns i TV-matcherna. Lite under radar har svenske tränaren Pether Krautmeyer byggt ett slagkraftigt gäng med mindre plånbok än storlagen. Det fick också FC Midtjylland som inte riktigt hade full energi för en match mitt i veckan mellan tuffa duster i Champions League erfara.

Veronica Kristiansen var en få med den nödvändiga fysiken, långa stunder kändes som en match mellan henne och hemmalaget.

Först från matchminut 50 och framåt kunde man ana ett större övertag från de mer meriterade gästerna, Midtjylland kom undan med två måls marginal.

Ringkøbing brände en av sina stora poängchanser och minskade möjligheten att röra på sig från sin position som nästjumbo. Åtminstone på förhand, Silkeborg-Voel tog ett tydligt grepp och rann ifrån ännu mer efter paus.

Profiler som Sofie Baek Andersen tog hand om distansskyttet och Louise Lyksborg fick bra träff från högerkanten.

Linnéa Claeson tog sitt enda avslut på straff när Ringkøbing pyntade till siffrorna och nådde så nära som uddamålet efter i slutsummeringen. Svensklaget stannade därmed kvar som elva medan Silkeborg-Voel tog det viktiga klivet, förbi Randers och över strecket som ny åtta.

Kampen om den sista slutspelsplatsen lär pågå långt in på vårsäsongen. I tabelltoppen finns Köpenhamn som enda lag med 18 poäng, getingboet med 16 pinnar omfattar Odense, Midtjylland och Viborg.

Få dagar in på 2018 är det ”gensyn” med ligan på andra sidan sundet. Final Four i pokalturneringen i mellandagarna är det första som rör dansktoppen – efter VM.

HTH Go Ligaen 15 november

Nykøbing F. Håndbold–Ajax Köpenhamn 36–24 (16–9)
Nykøbing F.: Johanna Westberg 12 (8), Angelica Wallén 3, Emelie Westberg 2, Anna Lagerquist 2.

Viborg HK–Århus United 17–16 (9–5)
Viborg: Carin Strömberg 1.

Team Esbjerg–Odense Håndbold 18–27 (13–11)
Esbjerg:
Ulrika Toft Hansen 2.

Köpenhamn Håndbold–Randers HK 25–22 (12–10)
Köpenhamn:
Jenny Alm 5, Hanna Blomstrand 2.
Randers: Daniela Gustin 5 (1), Clara Monti Danielsson 1.

TTH Holstebro–FC Midtjylland 21–23 (10–11)
Holstebro:
Maja Eriksson 1.

Ringkøbing Håndbold–Silkeborg-Voel KFUM 25–26 (13–16)
Ringkøbing:
Linnéa Claeson 1 (1).

Svenska skytteligan i Danmark
Johanna Westberg, Nykøbing Falster 51 (12) mål
Jenny Alm, Köpenhamn 42 (1) mål
Hanna Blomstrand, Köpenhamn 29 mål
Emelie Westberg, Nykøbing Falster 27 mål
Ulrika Toft Hansen, Team Esbjerg 26 mål
Angelica Wallén, Nykøbing Falster 25 (1) mål
Carin Strömberg, Viborg 24 mål
Anna Lagerquist, Nykøbing Falster 19 mål
Daniela Gustin, Randers 19 (4) mål
Clara Monti Danielsson, Randers 17 mål
Maja Eriksson, TTH Holstebro 13 mål
Linnéa Claeson, Ringkøbing 11 (1) mål
Sara Johansson, Randers 10 mål
Linn Blohm, Midtjylland 2 mål