Jamina och Emil till Norge?

Jamina Roberts. Arkivbild. Foto: Viktor Ljungström Viktorljungstrom.se

Det svenska handbollsparet Jamina Roberts och Emil Berggren uppvaktas av norska toppklubbar.

Det är tidningen Østlendingen som avslöjar att Jamina Roberts och Emil Berggren är under lupp bland norska klubbar. Det ska handla om att damlaget Storhamar vill ha Roberts och herrlaget Elverum är intresserade av Emil Berggren.

Handbollsparet blev tillsammans då de båda spelade för IK Sävehof. Sommaren 2012 blev Emil Berggren proffs i Bergischer HC i Bundesliga vilket innebar att de tvingades flytta ifrån varandra. Det blev senare en spännande följetong 2014 när Berggren lämnade den tyska klubben samtidigt som Roberts sökte sig utomlands.

Många spekulerade då i lämpliga ”paketlösningar” där de kunde bo tillsammans (eller åtminstone nära varandra) och samtidigt spela topphandboll. Det slutade med att Roberts landade i Team Tvis Holstebro och Berggren i Aalborg. Det skiljer nästan två timmar mellan orterna på Jylland.

Nu uppges alltså Storhamar och Elverum vara intresserade och kunna erbjuda ett ännu vassare alternativ rent socialt. Det tar 25 minuter med pendeltåg mellan orterna som ligger cirka 13 mil norr om Oslo, strax söder om Lillehammer och hyfsat nära skidorten Trysil.

Storhamar leder andradivisionen på damsidan i Norge och rustar nu alltså för att verkligen etablera sig i högstaligan. De har tidigare varit på den nivån och lirare som Anja Hammerseng-Edin, Heidi Tjugum och Betina Riegelhuth har spelat för klubben.

På herrsidan är det alltså Elverum som sägs vara intresserade av Emil Berggren. De har fått något av ett internationellt genombrott denna säsong då de kvalificerade sig för Champions League. Norrmännen har heller inte alls gjort bort sig utan plockade 7 poäng och hamnade före till exempel HC Metalurg. Andre Lindboe, Luka Mitrovic och Petter Överby har varit riktigt bra.

Vi gräver i alla trådar för anledningar till att Berggren vore intressant för Elverum:

1. Vänsternian Luka Mitrovic lämnar klubben för RK Gorenje Velenje.
2. Tränare i klubben är svensken Michael Apelgren som före jul förlängde sitt kontrakt med klubben ytterligare två år.
3. Han lirar med Sander Sagosen och Håvard Tvedten i Aalborg som båda säkert kan ge tips om klubben.
4. I laget spelar även svenskarna Karl Björkmann och David Wattström.
5. Tidigare har den före detta finske landslagsmannen Leo Ojala lirat för Elverum. Han är född och uppvuxen i Värmland men flyttade tidigt och blev stor profil i Eskilstuna.
6. Charlie Sjöstrands lagkompis Christoffer Rambo i GWD Minden har spelat en säsong i Elverum.
7. Berggren har inte haft sin bästa säsong i Aalborg.

Jamina Roberts spelar för TTH som tidigare annonserat att de kommer skära ner på budgeten för damlaget.