Förre storspelaren startade handbollsförening för barn i behov av särskilt stöd

LykkeLiga skapar lyckliga handbollsspelare i Danmark. Foto: LykkeLiga.dk

2016 grundades Ålborgs första handbollsförening för barn i behov av särskilt stöd. Då, en augustikväll, stod Rikke Nielsen och dottern Magda i en träningshall och undrade om de skulle behöva träna själva. Det behövde de inte, och i dag är LykkeLiga över 300 spelande medlemmar. 

Den första kvällen där i hallen dök barn efter barn upp. Till slut spelade Rikke och Magda handboll med 20 barn och deras föräldrar. I dag består handbollslaget Ålborg Kidz av cirka 40 spelare med funktionsnedsättningar, och 319 spelare mellan 6-16 år i hela Danmark, skriver LykkeLiga på hemsidan.

— Det känns helt fantastiskt, skriver Rikke Nielsen till Handbollskanalen och fortsätter.

— Jag är så glad över tanken att barn med funktionsnedsättningar och deras föräldrar har något att göra kring hallarna i Danmark.

Projektet LykkeLiga inleddes 2016 men resan dit började långt tidigare. 2009 födde Nielsen sitt första barn, Magda. Det lilla barnet som kom ut föddes med Downs syndrom. Världen vändes upp och ner för den forne danske landslagsspelaren.

— Ett handikappat barn. Hur skulle jag klara av det? Mina förväntningar på livet var att man skulle gifta sig, skaffa hus och få ett perfekt barn. Och så fick vi ett barn som inte var som alla andras, sa Nielsen i en intervju 2017 med Familiejournal.dk

Hon har även skrivit en bok om karriären och hur hon upplevt föräldralivet med Magda. Och det Rikke Nielsen har gemensamt med alla andra föräldrar är att hon älskar sina barn mer än vad alla andra föräldrar älskar sina barn.
Men hon märkte att gemenskapen ibland slutade där. Magda kunde inte delta i aktiviteter på samma villkor som andra barn. Spela handboll som andra barn. Det fanns ingen plats eller lag för dem. Därför grundades LykkeLiga.

— Jag saknade att hon skulle få vara del av en idrottsförening och få all glädje som det innebär. Allt man lär sig från att ha handbollskamrater, att få succéupplevelser. Att ha kul, skriver Nielsen.

När projektet startade hade hon en dröm, ett mål, som framgångsrika idrottare ofta har. Drömmen var att aktivera 100 volontärer, samla 1000 familjer och skapa 300 handbollsspelare. På lite över ett år har LykkeLiga aktiverat 140 eldsjälar och skapat 319 handbollsspelare i 21 olika handbollsföreningar. Och säkert berört minst lika många familjer.

— Jag blev väldigt överraskad. Jag trodde inte att det fanns ett så stort behov för det – jag trodde bara att det var hemma hos oss som vi saknade att ”gå till något…”

Nu är det flera hundratal som varje vecka ser fram emot att gå till något. LykkeLiga har uppmärksammats stort i Danmark och 2017 mottog Rikke Nielsen priset som ”Årets förebild” på sportgalan av DR, Danmarks public service-kanal.
Men resan ska inte sluta där.

— Vi är i full gång att organisera och skapa kvalitet på träningarna runt om i klubbarna. Jag drömmer om att alla klubbar vill kunna tänka på den här målgruppen i deras föreningar. Så att Magda kan välja mellan olika idrottsgrenar en vacker dag, och att LykkeLiga inte bara har handbollen som motor, skriver Nielsen.

Tills dess håller handbollen motorn varm i LykkeLiga. I år anordnar föreningen världshistoriens första LykkeCup den 9 juni i Gigantium i Ålborg. Massa barn, massa familjer, massa lycka och massa handboll.

I Sverige finns bland annat föreningen Upp&Ner och Härs&Tvärs för handbollsintresserade  barn och ungdomar i behov av särskilt stöd.

Och tack vare alla fina tips och kommentarer vet vi att HK Malmö, IFK Kristianstad, Sävehof, Aranäs, Handbollsandan, Önnered, Sollentuna/Häggvik, Skuru, Roslagen Sol, Sorunda, IFK Tumba, Lund IF, Eskilstuna och Rimbo erbjuder handboll för samma grupp entusiaster.
Om ni vet någon mer förening får ni gärna tipsa oss i mailen eller kommentarsfältet.

5-6 maj spelar en del av dessa föreningar Special Olympics Games i en traditionell klass och en Unified klass. Kom och titta i Serneka arena integrerat i Bohus Cup, meddelar Sussan Eriksson i kommentarsfältet.