Danska ligan kan skrota nya regeln – redan efter några månader

Emir Kurtagic får syna en ostskiva. Foto: Ingrid Anderson-Jensen, www.nordlyset-fotografie.com

I danska högstaligorna har det nya Challenge-systemet få utstå mycket kritik. Nu öppnar Divisionföreningens ordförande Thomas Christensen för att den nya regeln kan skrotas mitt under säsong, enligt danska Jyllandsposten.

I fotbollens värld är det VAR:s vara eller icke vara som är den stora snackisen bland nya regler. I dansk handboll – och kanske snart i handboll överallt – är det Challenge-systemet som bär på många barnsjukdomar.

Regeln går ut på att tränare har möjlighet att en gång under matchen kunna välja att granska ett domslut – som genom videogranskning sedan bedöms om det var ett korrekt beslut eller om det ska ändras.

Samma system finns i amerikanska fotbollens högstaliga NFL där tränarna kan överklaga beslut. Där fungerar regeln bra, förmodligen för att de är vana med den. Men i Danmark har regeln mest skapat förvirring – tränare som glömt hur många gånger man får använda kortet, domare som frågar om hjälp och åskådare som inte förstår vad som sker.

Det råder därför många delade meningar om systemet – som Dan Phillipsen på danska TV2 skrivit en bra krönika om. (Google Translate fungerar där)

Men nu kan alltså regeln skrotas tidigare än förväntat, menar Divisionsförbundets (representerar klubbarna i danska divisionerna) ordförande Thomas Christensen.

– Reglerverket säger att en regel inte kan ändras under säsong. Men i det här fallet är det en testregel och då är det annorlunda. Det kan vara så att i november eller december så har systemet haft sin stund på jorden, säger han till danska Jyllandsposten.

– Regeln kan behöva ändras eller släppas helt och hållet. Om det inte fungerar och inte kan fixas så ska det självklart inte vara kvar. Men vi har också bestämt att om det är något som kan ordnat till det bättre, då måste vi göra det, säger Christensen till Jyllandsposten.