Dansk klubb testar hjälm för målvakter

Jörgen Rasmussen. Foto: http://hcmidtjylland.dk/

Den danska klubben Skanderborg Håndbold testar ett nytt grepp under våren för att motverka hjärnskakningar.

Det är TV3 Sport som rapporterar om att Skanderborg Håndbold i Danmark inför hjälm till målvakter i U16-lagen och upp till seniorerna. Det gäller under träning i klubben men de ber också sina målvakter om att bära dem under match. Klubben skriver på sin hemsida:

”Vi har skaffat hjälmar till alla 15 berörda målvakter och därefter måste alla använda dem under träningarna fram till sommaren. Vi ber också målvakterna om att använda dem under match men till en början är det upp till var och en.

Det är en direkt konsekvens av många hjärnskakningar de senaste åren som gör att vi nu agerar aktivt. Antalet hjärnskakningar har exploderat de senaste åren och det finns ingenting som tyder på att det ska minska.”

Klubbens målvakter Kasper Larsen och Christian Albertsen har den senaste tiden varit borta länge på grund av sviter från hjärnskakningar.

Det blir också allt vanligare att utespelare i Danmark bär någon form av hjälm/huvudskydd. Landslagsspelarna Sandra Toft och Maria Fisker är två exempel, vi på Handbollskanalen skrev om Jørgen Rasmussen i HC Midtjylland för ett tag sen.

Vi har även publicerat en krönika i ämnet:

”Hjälm är inte jobbigare än ett knäskydd”