”Hjälm är inte jobbigare än ett knäskydd”

Ett läsarbrev i debatten kring om handbollsmålvakter bör ha hjälm eller ej.

Handbollskanalen publicerade i helgen en artikel där den danske målvakten Jakob Grønfeldt tyckte att ”alla målvakter borde spela med hjälm”. Den har skapat tankar och reaktioner kring om det kanske inte är en så dum idé egentligen.

Här publicerar vi ett läsarbrev från Sofia som tvingades sluta spela handboll efter flera hjärnskakningar. Ta del av hennes erfarenheter:

”Att en handbollsmålvakt ska behöva ha hjälm, ja den tanken har jag haft flera gånger. När jag tittar på handboll och ser att en målvakt blir skjuten i huvudet, medvetet eller ej så gör hela min själ ont.

Efter mina fem hjärnskakningar var det en ledare som föreslog att jag skulle använda en  hjälm att stå i. En handbollsmålvakt i hjälm? Peter Cech var en målvakt man hade hört talas om i hjälm, men det var i fotboll. Efter mycket tänkande och med en mamma som förklarade redan efter den fjärde hjärnskakning att hon tyckte att jag borde fundera på att sluta med den sport som jag älskar.

Självklart så lyssnade jag inte utan valde att fortsätta träna och utvecklas, jag skulle bli bäst!

Jag stod i två säsonger med den på huvudet och fick bra stöd av lagkamraterna som tyckte att det var häftigt att jag aldrig gav upp. Men efter ett oturligt skott som tog precis i kanten av hjälmen var min karriär över. En sjätte hjärnskakning som resulterade i ett halvår utan pulshöjande träning, koncentrationssvårigheter i klassrummet och konstant huvudvärk. Det som inte fick hända hände.

Min läkare kom in efter de hade röntgat mitt huvud och förklarade att jag inte skulle kunna spela några fler matcher utan att riskera min framtid. En kronisk huvudvärk och inte kunna ha ett 100%-jobb stod på spel. Att som 18-åring få detta besked var det värsta som kunde hända. Min största dröm att få spela i den danska ligan som proffs var som bortblåst.

När jag tänker tillbaka på detta funderar jag ofta på hur det hade blivit om jag börjat använda hjälm tidigare. Kanske hade Danmark och en proffskarriär inte varit så långt bort, eller kanske inte. Men att själv inte ha fått bestämma när jag ville avsluta min handbollskarriär kommer alltid gräma mig.

Varför har inte fler handbollsmålvakter hjälm?
För mig blev det lika självklart som hockeyspelarna att ta på sig hjälmen när jag klev på planen. Jag önskar ingen samma öde som mig, hjälm är inte mer i vägen eller jobbigare att sätta på sig än ett knäskydd.”