Danmarks genom tiderna största spelare är redo för tränarcomeback

Foto: Viktor Ljungström

En av Danmarks genom tiderna främsta handbollsspelare Anja Andersen är på väg tillbaka till rampljuset. Efter att ha varit borta från handbollen i sju år är hon nu redo att återvända till tränarbänken, uppger BT

Anja Andersen ses generellt som en av Danmarks bästa handbollspelare genom tiderna. 1994 blev hon utsedd till världens nästbästa spelare och 1997 blev hon utsedd till världens bästa spelare. På sin meritlista har hon både EM-, VM- och OS-guld. Tyvärr fick hon avsluta sin karriär i förtid redan 1999 då det uppdagades att hon hade ett hjärtfel.

Senast Anja Andersen var aktiv inom topphandbollen var 2011 då hon var tränare för rumänska Oltchim. Dit värvades hon för att ta klubben till Champions League-titeln, något hon tidigare lyckats med tre gånger på fyra år med Slagelse. Efter en misslyckad sejour fick hon sparken efter endast två månader och har sedan dess varit borta från handbollen. Men nu är den 48-åriga danskan redo för comeback och sätter ribban högt.
– Jag tycker det vore intressant att träna Danmark. Och där kan jag absolut se mig själv när jag kikar in i min närmsta framtid och det tycker jag också är viktigt att man vågar säga högt, säger Anja Andersen till BT.

Nyheten har slagit ner som en bomb i handbollstokiga Danmark. Den tidigare landslagstjärnan Lars Krogh Jeppesen, som numera agerar expertkommentator för DR, välkomnar nyheten men är skeptisk till hennes planer på att ta över det danska landslaget.
– Jag tycker absolut att det är spännande att hon gärna vill tillbaka till handbollen. Det är inga tvivel om att hon bevisat sitt värde som tränare och det blir spännande att se vilken typ av tränare hon är idag. Men jag tycker det är lite för mycket att säga att man vill vara landslagstränare efter att ha varit borta i så många år. Det tyder såklart på en stor tro på sig själv, men jag tror inte det är realistiskt just nu, säger han till BT.

Anja Andersen som under sin spelarkarriär hade en del problem med sitt temperament, vilket bland annat innebar att hon blev avstängd av dåvarande förbundskapten Ulrik Wilbeck under OS 96, menar att hon idag har en helt annan ledarstil.
– Den ledarstil jag tidigare hade skapade rädsla, för jag trodde att jag kunde kontrollera allt. Den andra stilen skapar entusiasm, glädje och spelare som vågar nå deras fulla potential eftersom de får ramarna till det, avslutar hon i sin intervju med BT.