Clara Monti Danielsson: ”Kvitto på att vi gjort det vi ska”

Clara Monti Danielsson. Foto (arkiv): Christian Örnberg/Bildbyrån.

Konkurrensen ökade när Clara Monti Danielsson lämnade Randers HK för Team Esbjerg. Mittsexan antog utmaningen och slutförde säsongen med god aptit och guldsmak. – Nivån man höjer sig till i final går inte att uppnå på annat sätt, säger hon.

– Man kämpar och satsar tio procent mer än i en vanlig match, fortsätter den nyblivna danska mästaren.

Team Esbjerg inledde med hemmavinst, 28–20. Returen tisdag kväll var en annan historia, fortfarande med det blivande mästarlaget i förarsätet.

– En hård, fysisk match där alla mål är väldigt viktiga. Vi drar det längsta strået och har fördel från många jämna matcher där vi varit starkare, säger Monti Danielsson till Handbollskanalen någon timme efter slutsignalen.

– Försvaret står bra, Sandra (Toft) gör det enormt bra i målet. Hon har den potentialen, kan verkligen stänga igen, fortsätter linjespelaren sin snabbanalys.

Det blev tajt till slut, Esbjerg vann med uddamålet. Oavgjort hade förvisso räckt, att laget ordnade guldfest genom att hålla undan gav bara en lite skönare känsla efteråt.

– Gud ja, men det var nervöst ett tag.

Esbjerg förlorade EHF-cupfinalen mot ungerska Siofok men kan se tillbaka på en strålande säsong. Inklusive en fantastisk vårform, nio raka segrar till sist mot inhemskt motstånd.

– Ett kvitto på att vi gjort det vi ska. Vi behövde hösten som var lite upp och ner för att hitta våra roller. Det tog tid, men nu står vi med ett guld i DM.

Ni har ändå tillhört favoriterna från start, med tillhörande press utifrån?

– Visst, men den pressen har vi inte snackat om. Det finns många duktiga lag i den danska ligan, många gånger handlar det om vem som gör det bäst för dagen. I höstas förlorade vi till exempel flera matcher mot Köpenhamn, nu är vi ett helt annat lag.

Hur har finalerna sett ut för dig?

– De speglar väl den rollen jag haft under säsongen. Mer eller mindre speltid, jag ska komma in och avlasta. Man vill alltid spela mer men på något sätt kan jag acceptera den rollen, säger den tidigare Lugispelaren efter sin fjärde säsong i Danmark.

Med linjeperspektiv har hon sparrat offensivt med Vilde Mortensen Ingstad, som välförtjänt utsågs till årets spelare i hela ligan.

– Jag har framförallt presterat i försvaret. Sen har jag fått god respons från Jesper (Jensen, tränare). När vårt lag byter har vi inte förlorat eller låtit motståndarna rycka ifrån.

Som i slutet av första halvlek i final två, en helt ny niometerslina som behåller ledningen?

– Ja, det är dit vi har kommit. Vi har bredd och vågar använda nästan alla spelare. Under en lång säsong är det viktigt att man kan få igång alla och att de som avlastar känner stort självförtroende.

En lång säsong är över – på bästa sätt för den enda svenska spelaren som fick höja bucklan i Danmark. Å andra sidan har firandet bara börjat för Monti Danielsson och lagkamraterna i Team Esbjerg.

– Vi ska åka partybuss till ett uteställe hemma i Esbjerg. Sedan får man festa hela natten i träningskläder, ler hon.