Clara Monti Danielsson håller VM-hoppet levande

Clara Monti Danielsson från tiden i Lugi. Arkivbild. Foto: Viktor Ljungström Viktorljungstrom.se

Ett par gånger har hon kommit med i bruttotruppen, bland de första reserverna på hemmaplan. Nu kämpar Clara Monti Danielsson för ändrade styrkeförhållanden och mästerskapsdebut i VM.
– När man varit med på en samling hoppas man alltid vara med nästa gång, samtidigt är det tuff konkurrens, säger hon.

Landskamperna kring senaste månadsskiftet gjorde att mittsexan kunde flytta fram sin position.
– Det var skitkul att vara med igen. Ofta känns det som ett år mellan gångerna och det kan vara svårt att hitta spelet på kort tid, men tjejerna berättar snabbt hur det ska gå till och man kommer in i det, fortsätter Monti Danielsson.

När Linn Blohm strax därefter meddelade säsongstopp då hon väntar barn öppnades en tydligare väg för det tidigare fjärdevalet.

Som behåller lugnet och logiken inför uttagningen om två veckor.
– Självklart är det en spelare mindre att konkurrera med. Men jag har fortfarande ”Ullis” (Ulrika Toft Hansen) och Anna (Lagerquist) framför mig om man ser till det senaste lägret. Tar han (Henrik Signell) ut tre linjer ser det bra ut för mig. Annars kan jag bara hoppas att han fördelar platserna till min fördel, säger hon och meddelar att hon gärna ser att förbundskaptenen inte hör av sig den närmaste tiden.

– Han brukar alltid ringa om man varit med och sedan inte kommer med i nästa uttagning så att det inte ska komma som en chock. Så om det inte kommer en signal den här gången…

Vill framåt i Randers
Alla de tre huvudkonkurrenterna om linjeplatser i den blågula VM-truppen hör hemma i danska klubblag.

Clara Monti Danielsson är igång med sin tredje säsong i Randers HK, mitt på Jylland. Försvarskvaliteterna var odiskutabla redan när hon kom, 25-åringen har haft en del att göra för att platsa framåt under proffsäventyret.

Inte minst under två års matchning med Kathrine Heindahl.
– Hon var den stora stjärnan och jag fick verkligen kämpa för speltiden. Första året fick jag en del tid framåt vilket var otippat men jag gjorde det bra, helt enkelt. Sedan gjorde Kathrine en bra säsong och valde sedan att gå till Odense och deras storsatsning. Nu är vi två alternativ på linjen istället för tre, men Josefine Dragenberg är en tuff konkurrent och jag kan inte förvänta mig speltid. Skönt iallafall att vi är två som spelar rätt olika och kompletterar varandra.

Hur mycket betyder landslagsspel för din status?
– Mitt kontrakt går ut till sommaren, så visst det betyder väldigt mycket om man kan visa upp sig för andra som följer de matcherna. Sen är spelarvärdet förstås mycket upp till hur man presterar i sitt klubblag.

Och där vill du ha mer att göra framåt?
– Ja, det är kanske det som avgör var jag kommer att hamna. Ingen klubb kan lova speltid men ska jag ha de bästa förutsättningarna behöver jag speltid i anfallet.

En sak är redan klar för Randers del – klubben plockar in rutinerade Sabine Pedersen på linjen från och med nästa säsong.
– Jag orkar inte stressa upp mig över det, är trygg i min situation just nu. Jag har inte haft någon dialog om nästa säsong, det kommer förr eller senare. Sen är jag verkligen intresserad av att stanna men också öppen för annat, det får bli magkänslan som avgör, säger Monti Danielsson.

Hon är mitt i säsongen och nyss lägenhetskompis med ett svenskt nyförvärv.

– Jag och Martina Thörn har flyttat ihop, en fantastisk tjej som lyser upp vardagen. Jag umgås mycket med henne och Daniela (Gustin), brukar säga att vi är tre personer på två lägenheter. Eftersom jag är en väldigt social människa behövde jag flytta ihop med någon, sen har jag också börjat plugga på en distansutbildning i ekonomi och gör något vettigt för att fördriva tiden.

Pokalkvartsfinal veckans höjdpunkt
Randers spelar ytterligare fyra matcher innan EM-uppehållet, alla lika viktiga för att positionera sig i en oförutsägbar tabell.

Veckans höjdpunkt är en annan, för svenska elitspelare mer obekant företeelse – Landspokalturneringen där det blåa laget nått topp åtta.
– Alla värdesätter ligan som nummer ett, men cupen är väldigt kul att ha vid sidan av. De lägre divisionslaget får möjlighet att mäta sig och besök av de större klubbarna, säger Monti Danielsson apropå det knappast oväsentliga mellanspelet.

Kvartsfinalen avgör om mittsexan och lagkamraterna hos den regerande cupmästaren tar sig till ännu en final four-helg i mellandagarna.
– Vi fick kämpa förra året, det gick inte jättebra så det var egentligen bara skithäftigt att ta hem en titel. Dit vill vi igen, säger hon inför tisdagens duell med Köpenhamn.

– Ett otroligt bra lag som går bra i ligan och har uppgraderat sig jämfört med förra året. Vi måste spela riktigt bra för att ha chansen, men det är alltid roligt när det är allt eller inget.

Den 2 november nominerar Henrik Signell VM-truppen. Då vet Clara Monti Danielsson var hon finns i december – med landslaget i Tyskland eller kvar i klubbens träningsprogram.
– Vi ska åka till La Santa på Lanzarote där många danska lag brukar ha läger. Det blir en riktigt hård träningsvecka, med lite ledigt efteråt. Då ska jag antingen vara en vecka till utomlands eller spendera tid med familjen i Lund. Om jag inte kommer med till VM, säger hon.

Köpenhamn och Randers möts tisdag 18.30.

Clara Monti Danielsson om de övriga kvartsfinalerna

Århus–Viborg (tisdag 20.30)
”Jag får säga att Viborg är favoriter. Det kan vara svårt att gå in i sådana matcher och vara klara favoriter när det handlar om dagsform men Viborg har större chanser att lyckas.”

Silkeborg-Voel–Midtjylland (onsdag 18.30)
”När de möttes i ligan nyss vann Sillkeborg med över tio bollar och FCM går hårt med sitt CL-schema. Det kan bli häftigt, men ändå är det en match som FCM ska vinna.”

Team Esbjerg – Nykøbing F. (onsdag 20.30)
”Nykøbing har visat upp helt olika nivåer på slutet, fantastiskt bra mot Bukarest men var inte lika bra mot oss för några veckor sedan. Esbjerg känns jämnare än många av de andra lagen, jag tror att de vinner en tajt match.”