Emelie Westberg trivs i storsatsande Nykøbing Falster

De är redan bäst och i centrum på hemön. Nästa steg för Nykøbing Falster, med den återförenade Skuru-trion Nathalie Hagman, Emelie Westberg och Johanna Westberg, är att sikta mot dansktoppen. 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

– Laget har stora ambitioner och vill satsa. I år siktar vi på slutspel och faller allt på plats kan det lossna, säger Emelie Westberg.

Primo Tours Ligaen med premiär torsdag kväll innehåller en uppstickare och kapacitetsraket. När säsongen 2014/15 gick i mål var NFH jumbo på nedflyttningsplats.

Efter ekonomiska problem på annat håll kom chansen att behålla platsen bland Danmarks bästa.  Förra hösten startade uppryckningen – på spelarsidan och finansiellt.

– Mycket beror på strukturen i föreningen, många har erfarenhet av handboll på elitnivå. Sen har vi uppbackning av tränarna som kan köpa in spelare som de tror på, säger Emelie Westberg om resan hittills.

Tolfte till sjätte plats, slutspel i våras.

– Vi utmanade Viborg i första slutspelsrundan och var väldigt nöjda, med nya spelare och en hyfsat smal trupp.

Vad betyder tränaren, Niels Agesen för er?

– Han är kunnig och duktig, hård men rättvis och ställer otroligt höga krav på spelet. Även efter en superbra träning finns det något att finputsa på. Han vill spela fartfylld handboll med lite offensivare tänk i försvaret, vi försöker gå ut med våra tvåor.

Karaktärsspelarna Kristina ”Mulle” Kristiansen och Mette Gravholt fanns med redan i fjor och fortsätter i det gulblåa laget.

– Så klart att de bidrog med otroligt mycket. ”Mulle” är en duktig playmaker och kan få fart, Mette ger också mycket inom gruppen med en krigarinställning. Vi vill vinna till 110 procent, säger Emelie Westberg när hon snart sätter igång sin andra säsong i klubben.

Nu med vän och familj, Nathalie Hagman och inte minst systern Johanna på nära håll.

– Jag var ju först hit iallafall, ler hon.

– Det ska bli jätteroligt, vi hade 16 år i Skuru i tillsammans. Sedan har vi varit på vift i två år men nu spelar vi ihop igen. Det ska bli jätteroligt och vi bor inte så långt från varandra heller, att hänga på dagtid har vi inte blivit bortskämda med förut.

Vilka andra nyförvärv sticker ut?

– Vi har fått in en fått jätteduktig försvarsspelare i Pernille Holmsgaard Larseb som också spelar på nio meter och har varit lagkapten i danska landslaget i många år. Dessutom en ung och lovande kant från TTH (Team Tvis Holstebro), Laerke Nolsøe som spelat i U20-landslaget.

Konkurrensen på nio meter måste ha ökat?

– Ja, förra året var vi fyra spelare på nio meter. Man ska alltid förtjäna spelminuterna, då hade jag en roll där jag fick hoppa in där det behövdes, till vänster, i mitten och till höger. Med fler duktiga spelare blir det hårdare om platserna men jag hoppas att min stil, att komma in och kriga på rätt sätt ska hjälpa.

Tvåa i försvaret och flexibel framåt var kännetecken för Emelie Westberg under tiden i Skuru och Lugi. Nu blickar 26-åringen internationellt, knackar på dörren till landslaget och bor som de övriga i NFH:s svensktrio i Köpenhamn.

Laget tränar i huvudstaden i slutet av veckorna. Måndag och tisdag blir det transport halvannan timme söderut, till Nykøbing Falster där handbollsfebern härjar varje hemmamatch.

– Det är något som jag aldrig sett, det är helt fantastiskt med uppbackningen från publiken.  Det är en hyfsat liten hall, folk måste köa en och en halv timme innan match. Det är tryck på läktarna och vi har minst en buss till varje bortamatch.

NFH mönstrar ettan (Kristiansen) och tvåan (Hagman) från förra årets skytteliga och har tydligt breddat truppen. Men det finns fler med höga ambitioner bland konkurrenterna.

– Midtjylland (DM-silver i våras) har förstärkt och fått behålla det mesta bland spelarna. Esbjerg (guld) har en lite smalare trupp men blir också farliga. Viborg och Odense är bättre än förra året, Silkeborg kan också vara med och utmana, säger Emelie Westberg.

 

Primo Tours Ligaen (omgång 1:22)

Torsdag 20.00 Nykøbing Falster HB – FC Midtjylland

Fredag 18.00 TTH Holstebro – Silkeborg-Voel

Fredag 19.30 SK Aarhus – Randers HK

Fredag 19.30 Skanderborg HB – Viborg HK

Fredag 19.30 Ringkøbing HB – København HB

Lördag 16.00 Team Esbjerg – Odense HC

Svenska spelare

Team Esbjerg

Jenny Alm – Filippa Idéhn – Ulrika Toft Hansen

Team Tvis Holstebro

Maja Eriksson

FC Midtjylland

Linn Blohm – Sabina Jacobsen – Elin Lindén – Martina Thörn

Odense HC

Maria Adler

Nykøbing Falster HB

Nathalie Hagman – Emelie Westberg – Johanna Westberg

Randers HK

Daniela Gustin – Clara Monti Danielsson

Ringkøbing HB

Michaela Ek – Emma Friberg

 

Viborg HK

Carin Strömberg

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here