Så ser läget ut i Damallsvenskan – spännande slutstrid väntar

GT Söder vann Damallsvenskan 2018/19. Foto: Krister Andersson, Bildbyrån.

Förra året var det GT Söder som knep förstaplatsen i Damallsvenskan – men hur ser det ut i år? Vilka riskerar att åka ner till division 1, vilka som sitter säkert inför kommande säsong och – framförallt – vilka kommer ta steget upp till SHE? Här nedan följer en djupdykning in i Damallsvenskan och det minst sagt tighta tabelläget. 

I toppen av tabellen är det Kristianstad HK som har intaget platsen allra högst upp. Två poäng efter ligger Eslövs IK, som egentligen är det enda hotet för Kristianstad om att direkt kvalificera sig upp till SHE. De två lagen drabbar samman i en klassisk seriefinal om två helger – och starkast ur den duellen är mest troligt de som kammar hem förstaplatsen i tabellen. Det väntar en spännande avslutning på toppstriden i Damallsvenskan alltså – minst sagt!

När det handlar om kvalplatserna upp till SHE så är det tre lag som får chansen att kvala. I nuläget är dessa lag Eslövs IK, Kärra HF och HK Aranäs – men än är det inte ristat i sten för varken Kärra eller Aranäs att de kommer behålla dem platserna. Med och slåss om kvalplatserna är nämligen även IF Hallby HK. Alltså – två nykomlingar, i form utav Hallby och Kärra, uppe i toppstriden. Hallby och Aranäs ligger på samma poäng i nuläget, och det ligger alltså i de båda lagens egna händer att knipa den där kvalplatsen.

I botten då? Hur ser det ut där? Ja, det är precis lika spännande och öppet där som det är i toppfighten. Två lag ska kvala för att hålla sig kvar i allsvenskan, och två åker ner i division 1 direkt.

Hur ser läget ut då? På de två kvalplatserna har i nuläget Tyresö Handboll och Eskilstuna Guif IF placerat sig – det efter att Eskilstuna slog Nacka på hemmaplan igår och därför klättrade förbi IF Hellton Karlstad i tabellen. De två lag som i nuläget ser ut att lämna allsvenskan för spel i division 1 den kommande säsongen är alltså Nacka HK och IF Hellton – men än är ingenting klart, givetvis. Tre matcher återstår och i bottenstriden kan näst instill vad som helst hända i och med de jämna poängen lagen emellan.

Tabell >>