Boden värvar brasiliansk kamikaze

Andreza Costa Almeida. Foto: Atletico Guardes

Det norrländska handbollshoppet Boden Handboll fortsätter på det inslagna spåret med att mixa inhemska färdigheter och krydda det med exotiska inslag.

Hur många olika nationaliteter räknar vi ihop uppe i Boden senaste 10 åren? Det finns alltid en spännande mix av spelare och en unik chans för klubb, spelare och agenter att hitta en spännande plats att bo på och spela handboll för.

Senast i raden av utom-norrbotniska spelare är Andreza Costa Almeida. Vi förväntar oss ett artistnamn eftersom bakgrunden är brasiliansk, född i Sao Jose Dos Campos, en förort till metropolen Sao Paulo.

Hon är en högerhänt niometare som hunnit bli 25 år och som nu ser fram emot sin tredje säsong i Europa. Sista året i Brasilien spelade hon för Handebol Feminino de Cascavel och tog 2022 silver i brasilianska mästerskapet bakom giganten Pinheiros.

Almeida är en aktiv spelare på planen med näsan riktad mot mål. Den som gräver finner klubb på YouTube där vi ser kamikaze-egenskaper i attackspelet. Den försvarare som vågar ställa sig i vägen kanske stoppar henne men det kommer göra ont.

Spelstilen ledde till en andraplats i skytteligan i mästerskapet 2022 och hon sopade rent på utmärkelser i Cascavels delstat Parana. Brasilien är ju så enormt stort, så man kan tänka att det nationella mästerskapet är ett EM och att staterna är, ja, som Europas stater. Parana är en av de sydliga och som gränsar till Paraguay och Argentina.

Nåväl, slut på geografispåret, åter till den brasilianska handbollsspelaren. Hon fick chansen att flyga över till Europa och signerade 22/23 kontrakt med ZRK Kumanonovo i Nordmakedonien. Där blev det silver i ligan, guld i cupen och mängder av mål från Almeidas sida. Flest i hela cupen (och utsedd till MVP) samt näst flest i nordmakedonska ligan.

Det gav nya chanser den här gångna säsongen. En flytt väntade till spanska stabila topp 5-laget Atletico Guardes. Här blev det en tuffare resa med mindre speltid och chanser på planen. Totalt 18 matcher och 7 mål i spanska högstaligan. En av konkurrenterna om speltid var paraguyanska VM-spelaren María Paula Fernández.

Svårvärderat? Ja. Brukar Boden ha hyfsad utdelning på sina externa förvärv? Ja. Kan det bli bra bara man får tydligt när hon ska gå 200% och när hon ska passa vidare? Väldigt troligt!