Vardar vidare till final efter skrällvändning mot Barcelona

Foto: Angela Grewe

”Superskräll” och ”supervändning” slängs runt för ofta i media. Men ikväll är det svårt att förklara vad som hände i matchen mellan Vardar och Barcelona utan de orden. Med en kvart kvar att spela ledde Barcelona planenligt med sex mål. När slutsignalen lät sprang Vardars spelare jublande in på planen med vinstresultatet 29-27 på tavlan. Supervändning. Superskräll.

Från början av matchen var det inte massor som fick oss att tro att det skulle bli något annat än Barcelona till final mot Veszprem imorgon. Visst hängde Vardar med ett tag, ofta tack vare Dejan Milosavljev i mål och Dainis Kristopans hästskytte, men det var katalanerna som höll i taktpinnen.

4-4 blev till 7-4 blev till 16-9 till Barcelona i paus. Framförallt hos de, för kvällen vägarbetsgula, Barca var det Victor Tomas tronarvinge Aleix Gomez på högerkanten som stod ut. 22-åringen med snabbheten hos en pistolkula kontrade, liksom resten av laget, och målade, liksom resten av laget.

Den fina formen fortsatte för Barcelona i den andra halvlek, även om det hade börjat läcka lite mer bakom Gonzalo Perez de Vargas i kassen. Och läckan borde ha varit en förvarning för vad som komma skulle.

Vid 25-19 till Barcelona så slutade målen att komma framåt och började ramla in bakåt. 10 minuter senare hade de gulklädda bara gjort ett mål samtidigt som Vardar reducerade till 25-26 genom Kristopans och kvitterade via linjen Rogerio Moraes.

Den rödsvarta publiken, och de flesta andra i publiken, höll på att gå loss på läktarna och alla vittrade det öppna såret och det blå blodet som rann från Barcelonas självförtroende.

Goncalves dos Santos drog sen på sig ett rött kort för Barca. Det var dödsstöten. Trollgubben Igor Karacic satte ledningsmålet och giganten Dainis Kristopans satte sen 28-26 med minuten kvar att spela.

Det blev nerv ner till sista sekunderna. Men Vardar höll hela vägen in och kunde rusa in som vinnare på planen som tjurar från, tja, Spanien.

Därmed blir det en final mellan Vardar och Veszprem imorgon. Vem hade trott det?

Vardar: Dainis Kristopans 10, Igor Karacic 5, Rogerio Ferreira Moraes 4, Ivan Cupic 3, Christian Dissinger 2, Timur Dibirov 2, Stojanche Stoilov 1, Daniil Shiskarev 1.

Barcelona: Aleix Gomez 9, Aitor Arino 3, Dika Mem 3, Victor Tomas 2, Raul Entrerrios 2, Gilberto Duarte 2, Goncalves dos Santos 2, Nemanja Ilic 1, Ludovic Fabregas 1, Kamil Syprzak 1, Aron Palmarsson 1.