Vardar är Champions League-mästare 2018/19!

Foto: Angela Grewe

Vardar är Champions League-mästare 2018/2019. Vardar är Champions League-mästare för att Vardar skrällde igen. De vitklädda tog ledningen tidigt i matchen och släppte den aldrig, trots ett vilt kämpande Veszprem. Slutsiffrorna som för alltid kommer stå i böckerna och Wikipedia är 27-24 (16-11).

Sverige får vänta ett tag till på att få hem en svensk guldmedalj under sommarsemestern. Den här sommaren kommer det istället att resa runt medaljer i Nordmakedonien, Ryssland, Brasilien, Lettland och ett gäng andra profilerade handbollsländer. För mästarna heter RK Vardar.

Laget som har tappat majoriteten av pengarna från sin rika ägare och som ryktas inte har fått ut löner som de ska, och laget som håller på att plockas isär stjärnspelare för stjärnspelare. Men det här är kanske sista sommaren med gänget och de såg till att utspringet blev så fantastiskt minnesvärt som de hade hoppats.

Matchen då? Den hade Vardar övertaget i princip från start till slutsignal. Greppet kopplades till en början via ett mer fantasirikt anfallsspel än vad Veszprem mäktade med. Samtidigt var ungrarnas försvarsspel och målvaktsspel inte på tipp topp-tårna.

Vardar drog iväg till 8-5 innan Andreas Nilsson kom in och reducerade två gånger om till ”Nilsson, Nilsson!”-ramsor från fansen. Men Vardar gjorde ytterligare ett ryck innan halvleken var slut till 16-11.

I andra halvlek behövdes drastiska åtgärder från Veszprem så man plockade in Arpad Sterbik i målet, som enligt ungersk media skulle ha brutit ett ben i foten. Det må vara så att den 39-årige stålmannen hade ett brutet fotben för han haltade, och räddade, om vartannat.

Även försvarsspelet höjde sig i Veszprem, vilket ledde till kontringar och snart hade de rödklädda hämtat igen det mesta av underläget till ett måls marginal. Till ett måls underläge kom laget några gånger, men aldrig närmre.

Varje gång som majoriteten av publiken i Lanxess Arena, för majoriteten höll på Veszprem, vädrade en historisk vändning så sköt jätten Dainis Kristopans eller lobbsäkra Rogeria Moraes på linjen in ett mål där och ett mål här.

När lille Cupic sen satte 26-23 med tre minuter kvar var saken biff. Vardars fans hade ingen skumpa att poppa men ölglas och gulröda flaggor flög lite överallt i den galna glädjen.

Vardar var supernederlagstippat mot Barcelona och vände och vann. Vardar var ganska nederlagstippat mot Vardar och ledde och vann. Vardar är Final 4-helgens stora vinnare – och Vardar är Champions League-säsongen 2018/19 totala vinnare.