Stor Flensburg-frustration efter EHF:s poängutdelning

Maik Machulla, tysk mästare med Flensburg-Handewitt. Foto: Ingrid Anderson-Jensen, www.nordlyset-fotografie.com

Under fredagen kom ett pressmeddelande från EHF där man bestämt resultat och poängutdelning i de matcher i Champions League och European League som ställts in på grund av corona. Flensburg-Handewitt har tydligast vädrat kritik mot besluten.

Totalt har sex matcher i Champions League och nio i European League tagits beslut om i efterhand av EHF och därefter tilldelats två poäng med 10-0 i målskillnad eller ett poäng genom oavgjort, 5-5. Resultaten finns längst ner på sidan.

Det som står ut mest i Champions League är att Flensburg bedömts förlora sina två möten mot Vardar och Porto och därmed är kvar som tvåa i grupp A bakom Vive Kielce. Även Fuchse Berlin, Toulouse och Montpellier i Euro League bedömdes förlora sina två matcher – och i Montpelliers fall tre.

Besluten har fått Flensburg att reagera starkt och klubbens ordförande Dierk Schmäschke kritiserar en bristande kommunikation från EHF:s sida.

– Det här beslutet togs, utan inblandning från klubbarna, och kommunicerades bara via ett pressmeddelande och utan någon förklaring. Jag är mer än besviken över det här tillvägagångssättet och bristen på dialog, meddelar Schmäschke på Flensburgs hemsida och fortsätter.

– Jag ser det som både överraskande och förbluffande att alla klubbar i Champions League, inklusive Paris, och även de lagen som inte blivit påverkade, förespråkade en unison utvärdering och lösning, men det förslaget har inte tagits i beaktning.

Även Flensburgs tränare Maik Machulla meddelar på hemsidan att han är besviken över kommunikationen att kallar det för skandal att hans lag, som gjort sitt bästa gruppspel i klubbens historia, bedömts förlora sina matcher.

Vad som står klart efter resultaten, som Rasmus Boysen har gjort tacksamt tydligt på sin Twitter, är att Barcelona vinner grupp B och Veszprem kommer tvåa. Celje och sen Zagreb blir fast i botten där även Elverum hamnar i grupp A, men där alla lag går vidare till slutspel.

I Euro Leagues tabeller är det mest anmärkningsvärda att Toulouse är kvar utanför slutspelsplatserna, bakom österrikiska Aon Fivers, inför sista omgången. Montpellier kan inte längre vinna sin grupp men Fuchse Berlin leder fortfarande sin. Dessutom tappar IFK Kristianstad tredjeplatsen till Sporting Lissabon som tilldömdes segern mot Berlin.

Resten av tävlingarna ska enligt EHF fortsätta som planerat, om inget oförutsett händer.

Tilldömda resultaten i Champions League:

Match

Points

Goals

Group A
Paris Saint-Germain Handball vs HC Vardar 1961

1:1

5:5

Elverum Handball vs MOL-Pick Szeged

0:2

0:10

HC Vardar 1961 vs Paris Saint-Germain Handball

0:2

0:10

SG Flensburg-Handewitt vs HC Vardar 1961

0:2

0:10

FC Porto vs SG Flensburg-Handewitt

2:0

10:0

Group B
HC Motor vs THW Kiel

2:0

10:0

 

Tilldömda resultaten i European League:

Match

Points

Goals

Group A
HC Metalurg vs Fenix Toulouse Handball

2:0

10:0

Chekhovskie medvedi vs Fenix Toulouse Handball

2:0

10:0

Group B
Sporting CP vs Füchse Berlin

2:0

10:0

TATRAN Presov vs Füchse Berlin

2:0

10:0

Group C
Montpellier HB vs HC CSKA

0:2

0:10

SC Magdeburg vs Montpellier HB

2:0

10:0

HC CSKA vs Montpellier HB

2:0

10:0

Group D
RK Trimo Trebnje vs Kadetten Schaffhausen

0:2

0:10

HC Eurofarm Pelister vs Rhein-Neckar Löwen

2:0

10:0