Spelbolagens analys – stort svenskintresse bland topp fyra

Andreas Nilsson. Foto: Telekom Veszprém

I samarbete med The Media Folk

Snart är det dags för Champions League i handboll och Sverige representeras av klubbarna IFK Kristianstad och IK Sävehof. De svenska lagen väger ofta lätt i dessa sammanhang, men det brukar ändå bjudas på några härliga matcher under resan. Favoriter att nå sista sammandraget där medaljerna ska delas ut är Paris SG, Barcelona, THW Kiel och Telekom Veszprem. Oddsen är tagna från de största spelbolagen, och hittade via Slotsia.

Kan storsatsningen ge resultat?

Det sker exakt samma sak i handbollen som vi sett i fotbollen. Paris SG öppnar plånboken och värvar spelare för att inom närtid lyfta bucklan i Champions League. Frågan är om det lyckas den här säsongen? I fjol åkte Paris SG ut i kvartsfinalen mot Vive Kielce. Starka namn som målvakten Vincent Gerard, kantspringaren Gudjon Valur Sigurdsson och vasse Kamil Syprzak plus några till duktiga har värvats.

Sedan tidigare finns namn som Nikola Karabatic, Mikkel Hansen och Sander Sagosen och många fler värdsspelare i laget. Svenskt inslag i det franska storlaget är Kim Ekdahl du Rietz. Rent truppmässigt går det inte att önska mycket bättre.

Paris SG har tagit hem franska ligan de fem senaste åren, men brukar utmanas stentufft av Montpellier och det har man nytta av när man sedan ska ut i Europa och spela. Paris SG är motiverad favorit till guldet, men det brukar inte vara enkelt att köpa titlar.

Ungefärligt odds på Paris SG: 3,00

Barcelona kan konsten att bärga titlar!

Barcelona brukar ta hem Champions League ungefär vart femte år. Senast titeln bärgades var 2015 och det borde alltså snart vara dags igen. Barcelona är en stormakt när det gäller handboll och brukar alltid gå långt. I fjol blev det respass i semifinalen och där såg det ut som att laget tog ut segern i förskott efter ledning med 16-9 i halvtid mot Vardar. Spelet föll pladask i andra halvlek och Vardar vände på steken. Snöpligt utträde som eldar på revanschbegäret lite extra till den här säsongen.

En intressant och tongivande värvning som gjorts till denna säsongen är den kroatiske playmakern Luka Cindrić. Annars förlitar sig Barcelona i stora drag på det lag som var så framgångsrikt i fjol.

Den spanska ligan har Barcelona vunnit nio säsonger i följd och det finns egentligen ingenting som talar för att det inte kommer blir tio raka. Spanjorerna blir att räkna med och till skillnad mot Paris SG vet man hur det går till att bärga titlar.

Ungefärligt odds på Barcelona: 3,00

Femte gången gillt för Telekom Veszprem?

När det gäller idrott i allmänhet är Ungern ingen framstående nation, men är det något man har i Ungern så är det starka handbollslag. Telekom Veszprem är en evigt storsatsande klubb som dominerat i Ungern under lång tid och vunnit guldet tio av de elva senaste säsongerna. Man har på semare år utmanats hårt av uppstickaren Pick Szeged och i våras blev Telekom Veszprem bara tvåa i grundserien för att senare ändå vinna finalen.

Det är nyttigt med tuffa matcher även på hemmaplan. I Champions League har Telekom Veszprem varit att räkna med de 7-8 senaste åren. Laget har gått till final fyra gånger, men trånar fortfarande efter första pokalen.

Det saknas inte resurser och det värvas in starka namn varje säsong. Rasmus Lauge Schmidt, Rogerio Moraes Ferreira, Vuko Borozan och Vladimir Cupara är fyra tunga nyförvärv som anslutit i sommar. Det svenska inslaget i truppen är linjespelaren Andreas Nilsson. I fjol blev det förlust i finalen mot Vardar och nu är det revansch i sikte. Topp 4 känns givet.

Ungefärligt odds på Telekom Veszprem: 7,00

Ett ”svensklag” som utmanar på allvar!

Sävehof och Kristianstad räcker inte till i Champions League, men det finns ett lag med svenskintresse som har bra chans att gå hela vägen. I THW Kiel spelar Niclas Ekberg och Lukas Nilsson och det är viktiga pjäser i det tyska lagbygget. Det är en nordisk prägel på laget då hela sex spelare kommer från Norden. Organisation och laganda är nycklarna till framgångar, vilket inte riktigt gäller i de tre lagen här ovanför.

THW Kiel har varit nere i en liten svacka några år. Mellan 2006 – 2016 nådde laget minst semifinal nio gånger och vann Champions League-titeln tre gånger. Tre senaste säsongerna har det varit tuffare. I fjol gjorde laget en stark säsong hemma i Tyskland och slutade tvåa, endast två poäng bakom Flensburg.

Tyska storlag räknas alltid med titelchans i Champions League. Duktige doldismålvakten Dario Quenstedt har värvats in och tillsammans med Niklas Landin bildar de ett mycket kompetens målvaktspar som är A och O för en klubb som måste hantera Bundesliga, Tyska Cupen och Champions League. Målvakterna drillas av svenske f.d. stormålvakten Mattias Andersson. Hur viktigt målvakter är i handboll har vi sett många gånger. LAGET THW Kiel blir farligt om de får till det.

Ungefärligt odds på THW Kiel: 11,00