Polska mästarna i trångmål

Bild: Bertus Servaas mecenat välkomnar Dylan Nahi till klubben. Foto: Dave Winter/Icon Sport/Bildbyrån.

Vad händer i storklubben PGE Vive Kielce? Ekonomin är i gungning och hotar konkurrenskraften i Europaspelet. Till och med konkurs kan följa om klubben inte får ordning på finanserna.

Det är inte första gången det polska mästarlaget hamnat i centrum med krisrubriker. Under 2016 och 2017 fick man två miljoner zloty i stadsstöd för att lösa skulderna, vilka annars skulle hindrat medverkan i polska ligan.

Under 2018 uppgår pengabidraget från stadshuset till två miljoner zloty. Klubben har ansökt om ytterligare 4,5 miljoner zloty (10,5 MSEK) och ska enligt echodnia.eu också ha erbjudit aktier som mellanskillnad.

Oavsett verkar Vive Kielce befinna sig på ett lutande plan.

Flera källor uppger att spelarna blivit utan fem löneutbetalningar säsongen 2017/18. Inför nästa spelår förekommer uppgifter om sjunkande löner med 25 procent.

Grunden ska bland annat vara att klubbens mecenat Bertus Servaas fått sämre resultat i de egna bolagen som pumpat in pengar i handbollsverksamheten.

Lite klirr i kassan tillkom säkerligen efter försäljningen av Dean Bombac till Pick Szeged och uppgifterna om PSG:s allt högre bud för att få kontrakt med Luka Cindric, som Handbollskanalen skrev om i måndags kan också motverka de röda siffrorna.   

LÄNK: PGE VIVE Kielce prosi miasto o rekordową dotację. Mistrz Polski ma duże problemy finansowe