MONTPELLIER ÄR CHAMPIONS LEAGUE-MÄSTARE

Valentin Porte, Montpellier HB. Foto: Angela Grewe

Den franska ligatvåan och franska ligatrean gjorde upp om titeln som Europas bästa klubblag. Det blev ligatvåan Montpellier som kämpade till sig titeln, till slut. Siffrorna skrevs till 32-26 och laget tog sin första Champions League-titel sedan 2003.

Den helfranska finalen började på tårta till folket från start. Det bjöds på fina kombinationer och högt tempo och bra målvaktsspel. Främst var det Montpelliers argentinare Diego Simonet som imponerade. Den lille mittnian hittade sina lagkamrater vart de än stod, och när han inte gjorde det hittade han till nätet istället.

Det var dock Nantes som tog det första greppet om matchen och drog ifrån med två bollar till 5-3. Då klev Montpelliers målvakt, Vincent Gerard, in i handlingen. Frankrikes förstemålvakt hade en dålig dag igår men idag stängde han igen under stora delar. Det skapade utrymme för hans lag till kontringar och ett ryck till ledning 15-11.

Nantes lyckades ta tillbaka lite av avståndet genom skytte från Lagarde och flera vassa avslut från högerkanten av spanskduon Balaguer och Gurbindo. Den fartfyllda första halvleken slutar 16-13 till Montpellier.

I andra halvlek vänder en norrman upp och ner på hela inledningen. Espen Lie Hansen gör tre raka mål för Nantes som plötsligt är lika 16-16. Det håller dock inte länge. Montpelliers starka försvar- och målvaktsspel ger laget ledningen igen med 24-22 samtidigt som Dumoulin i Nantes har en räddning på 20 minuter in i andra.

Då, då gör han en sån där hyperviktig räddning på Simonets friläge och helt plötsligt är det oavgjort igen, 24-24. Men det håller inte. Montpellier är för starka i den helfranska finalen, de är snabbare, de har en bättre målvakt. De drar ifrån igen till fyramålsöverläge och seglar in i evigheten bland historieböckerna.

Siffrorna skrevs till 32-26, Montpellier är Champions League-mästare säsongen 2017/18.