Inför Final 4: HC Vardar – Vanans makt är stor

Vuko Borozan, HC Vardar. Foto: Angela Grewe

Under helgen avgörs klubbhandbollens allra vackraste turnering på herrsidan – Champions League. I Final 4 står Vardar, Montpellier, Paris och Nantes. I den här artikelserien tittar vi närmare på de enskilda lagens väg hit, deras styrkor och svagheter samt profilerna på planen.

Som tredje lag ut i artikelserien hittar vi HC Vardar från Makedonien.

Vägen till Final 4

De makedonska mästarna Vardar från Skopje tog sig till finalspelet genom att vinna grupp A före Barcelona, Nantes och Rhein-Neckar Löwen. I slutspelet slog man ut Kiel i kvartsfinalen, som man direktkvalificerade sig till. Men vägen har inte varit spikrak under årets mästerskap.

Makedonierna förlorat i Nantes och Barcelona, spelat lika hemma mot Wisla Plock och borta hos Löwen och Pick Szeged och ”bara” vunnit med tre bollar i Kristianstad. Nu är de regerande mästarna åter i Köln för att veva om titeln, men har de vad som krävs för att försvara den?

Vad som talar för Vardar

+ Varit här förut

Vanans makt är stor och 10 000 timmar och allt det där. Har du gjort någonting innan är det större chans att lyckas med det igen. Vardar är regerande mästare efter vinst mot PSG med uddamålet förra året och vet att de kan vinna turneringen med i princip samma lag som förra året, förutom Alex Dujshebaev. Dessutom har årets upplaga redan inkasserat både Makedonska ligan och SEHA-league.

+ Monstret i mål 

Målvakter vinner matcher. Få målvakter har vunnit fler matcher än Arpad Sterbik. Mannen, monstret, legenden har vunnit titlar i snart två decennium, ibland med helt egna händer – som senast i Kroatien-EM – där han ryckte guldet ur Sveriges.

+ Sista sommaren med gänget

Nästa år kommer Vardar inte att vara årets Vardar. Den ryska pengaströmmen håller på att sina och det medför förändringar.
Förutom den spanska utvasionen där lagets samtliga fyra spanjorer – tränaren Rául González till PSG, Sterbik till Veszprem, Canellas och Maqueda till Pick Szeged – sticker även superstjärnan Luka Cindric till Kielce och storserberna Abutovic och Marsenic lämnar för Bundesliga.
I Köln finns sista chansen för dem tillsammans att vinna det allra största. Vardars damer, som också löses upp nästa säsong, var nära att lyckas.

Vad som talar emot Vardar

– Matchotränade mot topplag

I Vardars sju senaste matcher har ingen vunnits med färre än tio mål. Det är nackdelen med att spela med ett värdslag i en bakgårdsliga. Vissa lag lägger in ”lätta” matcher innan säsongsstart för att höja moralen, men det är oftast när moralen är i fara, vilket Vardars skulle kunna vara. Den senaste europamatchen som makedonierna spelade förlorade man mot Kiel med 27-28, på hemmaplan.

– Vinnarpressen

Förra året gick Vardar in i Final 4 som underdogs och skrällde hem hela banketten. Ett gäng rutinerade världsspelare och ett lagbygge som visar att man håller för pressen hemma i Makedonien, absolut, men Final 4 är Final 4. Så i år kommer man med guldkavajer över axlarna och med måltavlor på ryggen – Vardar är laget att slå, trots att inget lag har lyckats försvara titeln sedan Final 4 infördes säsongen 2009/10.

Profiler

Luka Cindric, 25, M9 – Kroatien hade ett stort hål att fylla efter fixstjärnan och mittnian Ivano Balic. Men det hålet har täppts till duktigt av Luka Cindric. Landets nya spelfördelare och världens bäste spelare 2017 skulle hitta inspel i en betongvägg.

Arpad Sterbik, 39, MV – Burväktaren med sin oerhörda räckvidd och otäcka lugn kan stänga igen matcher, fullständigt. Han har redan fyra Champions League-guld hemma – tre med Ciudad Real och en med Vardar, han är nog ganska hungrig på ett femte med.

Timur Dibirov, 35, V6 – Den rutinerade ryssen på vänsterkanten är lagets bäste målskytt i Champions League, både i år och någonsin. Har gjort mål i alla lagets CL-matcher i år där toppnoteringen kom mot Pick Szeged med 11 baljor.

Vuko Borozan, 24, V9 – Högernian från Montenegro är lagets näst bäste målskytt i årets Champions League och utsågs till omgångens spelare i kvartsfinalerna. Bakom honom är det tunt på vänsternio, så 24-åringen kommer att få dra ett tungt lass för laget.

Raúl González Gutiérrez, 48, Tr – Lagets spanske tränare ska ta över PSG nästa säsong, men han lämnar inte Vardar tomhänt. González har på fyra säsonger packat resväskan full med fyra makedonska ligatitlar, tre SEHA-cuper, flera inhemska cuper och ett Champions League-guld som kronan på verket.

Videokälla: EHF

Vägen till Final 4 i tal

Gruppspel
HC Vardar – Orlen Wisla Plock, 31-31
HBC Nantes – HC Vardar, 27-26
HC Vardar – Pick Szeged, 34-30
FC Barcelona – HC Vardar, 29-28
HC Vardar – IFK Kristianstad, 31-15
Rhein-Neckar – HC Vardar, 21-21
HC Vardar – Rhein-Neckar, 30-26
PPD Zagreb – HC Vardar, 23-29
IFK Kristianstad – HC Vardar, 23-26
HC Vardar – FC Barcelona, 27-24
Pick Szeged – HC Vardar, 26-26
HC Vardar – PPD Zagreb, 28-21
HC Vardar – HBC Nantes, 27-23
Orlen Wisla Plock – HC Vardar, 22-26
Vardar slutade 1:a i grupp A

Kvartsfinal
THW Kiel – HC Vardar, 28-29
HC Vardar – THW Kiel, 27-28
Vardar vidare med flest antal gjorda bortamål (56-56)

Semifinal
HC Vardar – Montpellier HB
Spelas lördag 26/5, 18:00