Aalborg och Barca till final

Emil Nielsen. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Semifinalerna i Final 4 är avgjorda och finallagen är korade. Det blir Aalborg och Barca som ska göra upp om guldet under morgondagen, medan Magdeburg och Kiel istället får spela om bronset.

Semifinal 1: SC Magdeburg (GER)–Aalborg Håndbold (DEN)

Matchen började jämnt, där båda lagen visade stor kämparglöd. Mads Hoxer Hangaard och Felix Claar imponerade tidigt med sina fina aktioner. Spelet dominerades av starkt försvar från båda håll, och efter cirka 18 minuter bytte Aalborg målvakt, då Fabian Norsten ersatte Niklas Landin som inte riktigt hade hittat rätt.

Inget av lagen lyckades dra ifrån, utan de följdes åt i målprotokollet. Ómar Ingi Magnusson var framstående för Magdeburg och hade redan efter 20 minuter gjort fem mål. Vid halvtid stod det 11–11, vilket pekade på att matchen skulle förbli jämn även under de sista 30 minuterna. I Aalborgs mål hade Fabian Norsten den starkaste insatsen av målvakterna och avslutade den första halvleken med en räddningsprocent på ca 50 procent. Sergey Hernandez räddade sex skott av 17, vilket gav honom en räddningsprocent på ca 35,29 procent.

Norsten fortsatte att imponera även i den andra halvleken, men lagen höll fortfarande jämna steg. Efter knappt 13 minuter fick Christian O’Sullivan sätta sig på läktaren efter att ha fått rött kort efter en videogranskning. Ómar Ingi Magnusson fortsatte att vara säker i sina avslut, men trots det lyckades Magdeburg inte dra ifrån. Aalborgs Rene Antonsen tvingades kliva av planen med vad som verkade vara en mindre skada.

Sebastian Barthold, Thomas Arnoldsen och Mikkel Hansen tog allt större ansvar i Aalborgs offensiv och lyckades hålla jämna steg med Magdeburg. Med knappt fem minuter kvar var ställningen 24–24. Niklas Landin återvände till målet i slutet av den andra halvleken och stod för en viktig räddning, vilket gav Aalborg möjlighet att ta en tvåmålsledning. Magdeburg var pressade att sätta sitt straffkast för att minska avståndet till ett mål, vilket Magnusson lyckades med. Trots detta kunde de inte stoppa Aalborg från att göra mål i anfall efter och fick se sig besegrade. Aalborg är därmed klara för final i Final 4.

Slutresultat: SC Magdeburg–Aalborg Håndbold 26–28 (11–11)

Semifinal 2: Barca (ESP)–THW Kiel (GER)

Barca inledde matchen med ett starkt och effektivt försvarsspel, vilket resulterade i enkla mål framåt. Kiel lät dock inte Barca dra ifrån för långt och vände 1–4 till 4–4. Barca utnyttjade inte sitt övertagsspel när Patrick Wiencek blev utvisad och ställningen var fortsatt lika.

Kiel kämpade för att hitta lovande skottchanser mot Barca försvar, men när de väl fick till ett avslut stod ofta Emil Nielsen i vägen. Med tio minuter kvar gjorde Barca ett litet ryck och Kiel fick kämpa hårt för att hålla det spanska laget inom räckhåll. Emil Nielsen fortsatte att ställa till problem för Kiel och Barca kunde gå till pausvila med en sexmålsledning.

Jonathan Carlsbogard inledde den andra halvleken med att göra två raka mål och utökade Barcas ledning ytterligare, samtidigt räddade Emil Nielsen bakåt. Svenskduon Niclas Ekberg och Karl Wallinius stod för varsitt mål och minskade Barcas ledning till fyra mål. Men det dröjde inte länge innan avståndet ökade igen till sex mål, och sedan sju, åtta, nio och till slut tio måls differens.

Kiel hade inte mycket att sätta emot och när de väl hade bra målchanser stod en viss Nielsen i vägen. En tydlig skillnad mellan lagen i denna match var målvakterna. Med tio minuter kvar bytte Barca ut Emil Nielsen och Gonzalo Perez de Vargas Moreno fick istället ta plats mellan stolparna. När slutsignalen tjöt visade resultattavlan 30–18 och Barca får göra Aalborg sällskap i finalen.

Slutresultat: Barca–THW Kiel 30–18 (15–9)