Stark insats av Sävehof mot Vipers – höll i 40 minuter

Jamina Roberts. Photo: Carl Sandin, Bildbyrån.

Det väntade tufft motstånd för Sävehof i lördagens Champions League-match, när bortamöte mot förre säsongs segrare Vipers Kristiansand stod på programmet. Tufft var också precis vad det blev – men Sävehof bjöd definitivt upp till match. Tillslut fick de dock se sig besegrade med nio bollar av de regerande CL-mästarna. 

Vipers var snabba in i matchen medan Sävehof behövde ett par minuter för att komma in i det – vilket ledde till ett mindre övertag för hemmalaget redan från start. Efter knappt 10 spelade minuter var de gulsvarta spelarna dock tillbaks i matchen när måltavlan visade 6-5.

Sävehof fortsatte att spela bra framåt under de kommande minuterna, men avsluten höll en allt för låg klass för att lyckas ta sig förbi Katrine Lunde. När försvaret inte heller ritkigt räckte till tog Vipers chansen och drog snabbt ifrån till 10-5.

En bra time out från Rasmus Overby samtidigt som Wilma Kroon Andersson kom i Sävehof-målet försatte återigen Göteborgsklubben i en bättre position i matchen. Ett par minuter senare var de också ett par mål närmare – mycket tack vare att Vipers gick mållösa i närmare åtta minuter.

Innan den första halvlekens slut hann dock Vipers komma tillbaks in i sitt flow igen vilket betydde ännu ett ryck målmässigt – och den norska klubben gick in i pausen med en ledning på fyra mål.

För Sävehofs del var det framförallt Wilma Kroon Andersson som utmärkte sig under den första halvleken, när hon stod för inte mindre än sex räddningar på 14 skott och därmed höll över 42%. Dessutom stod Jamina Roberts för tre mål under halvleken.

Halvtid: 15–11

Den andra halvleken inleddes med fin handboll från båda håll, när perfekta passningar och högklassiga räddningar avlöste varandra i såväl Sävehof som Vipers. Att även hemmalaget hade en bra period i matchen innebar dock en ny rush målmässigt och de fyra målen från pausen ökade snabbt till ytterligare ett par.

Sävehof var dock inte redo att ge sig över huvud taget – istället stod de för ytterligare en bra spelperiod och 40 minuter in i matchen var det bara två mål som skiljde lagen åt. Vipers började uppenbart bli något stressade över motståndet och Ole Gustav Gjekstad tvingades till en time out för att få ordning på spelet igen.

När de regerande Champions League-mästarna satte in ytterligare en växel med 20 minuter kvar fanns det dock ingenting mer för Sävehof att göra. Målen drog iväg något under slutminuterna och matchen slutade tillslut i en xx-seger för Vipers.

För svenskorna i Vipers, Bella Gulldén och Evelina Eriksson, blev det relativt lite respektive inget spel under matchen. Gulldén lyckades inte heller få till någon fullträff under sina spelminuter.

Vipers Kristiansand – IK Sävehof 34–25 (15–11)