Sabina Jacobsen lämnar CSKA: ”Vi får se vad det blir nu”

Sabina Jacobsen, CSKA Moskva Foto: CSKA Moskva

Sabina Jacobsen är inne på sin andra säsong i CSKA Moskva, men det blir ingen tredje säsong i den ryska storklubben – det berättar den svenska stjärnspelaren för Handbollskanalen. 31-åringen har inte gjort klart med någon ny klubb.
– Jag har haft kontakt med några klubbar, men inget är klart ännu, säger Jacobsen.

Inför förra säsongen lämnade Sabina Jacobsen CSM Bukarest för att istället flytta till storsatsande CSKA Moskva i den ryska ligan. Kontrakt skrevs på två år och under den perioden har Jacobsen opererat sitt knä, men också kommit tillbaka starkt.

– Tanken har hela tiden varit att spela här i två år. Det är ett äventyr som jag ville prova och det var kul eftersom klubben verkligen ville vara ett topplag och satsade för det. Efter det har det gått väldigt fort – om vi inte slarvar bort det blir vi topp två i vår grupp i Champions League, säger Sabina Jacobsen till Handbollskanalen.

Har det blivit det äventyr du hade hoppats på?

– Det tycker jag. Det är häftigt att bo i Ryssland och speciellt i Moskva som den storstad det är. Kulturen är väldigt annorlunda, men jag kände mig förberedd eftersom jag har varit i Rumänien innan.

– Det har också varit tufft eftersom jag blev opererad första året och fick problem med mitt knä i höstas igen. Och så har ju corona verkligen präglat den här säsongen vilket har inneburit att jag inte har kunnat få några besök. Det har varit tufft.

Hur mår du nu?

– Jag känner mig 100 procent. Jag är med på alla träningar och alltid klar för match. Träningsmiljön här är verkligen på den högsta nivån, det är ju världsspelare jag tränar med varje dag.

Hur går dina tankar kring nästa säsong?

– Jag vill spela handboll nästa år och det hade jag kanske inte sagt för två-tre år sedan. Men jag känner att jag har mer att ge, sen får vi se vad det blir. Jag har inte bestämt mig för det än. Men det är bara januari så jag har några månader att tänka lite.

– Jag har haft kontakt med några klubbar, men inget är klart ännu.

Sabina Jacobsen har varit proffs sedan 2012 då hon lämnade Lugi för spel i Randers. Efter det har karriären tagit henne till FC Midtjylland, CSM Bukarest och CSKA Moskva. Men om hon ska stanna ute i Europa eller rentav flytta hem till Sverige har försvarsgeneralen alltså inte bestämt sig för.

– Det finns flera alternativ som jag behöver ta ställning till. Jag har inte tagit beslutet ännu eftersom det finns lite olika vägar jag kan ta när det gäller framtiden.

Lugi-supportrar hoppas säkert få hem dig redan nästa säsong. Hur ser du på en comeback i moderklubben?

– Ska jag hem till Sverige är det bara Lugi som gäller. Jag ska aldrig säga aldrig om Lugi, men det känns lite tidigt fortfarande. Jag drömmer om att avsluta karriären där, sen får vi se hur länge kroppen håller och om jag kan vänta något år. Lugi ska ju vilja ha mig också.

Sabina Jacobsen har inte varit med på något mästerskap med landslaget sedan 2018 då Sverige slutade sexa i EM. Huruvida hon kommer att spela i landslaget igen eller inte verkar oklart.

– Mitt fokus nu har bara varit att bli bra igen i mitt knä och känna att jag kan spela för fullt. Vi är bara i januari och jag vill inte ta något beslut kring landslaget. Men jag är ju med i den äldre generationen och det är ett nytt landslag som formas och som behöver spela ihop sig. Ska jag vara med måste jag vara i form och prestera, så vi får se hur det blir, säger Sabina Jacobsen.