Så fördelas Europaplatserna på damsidan nästa säsong

Nina Koppang Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Europeiska handbollförbundet (EHF) har publicerat listan på hur Europaplatserna distribueras kommande säsong. SHE har tappat en plats i rankingen, vilket innebär att det inte är säkert att Sverige får med något lag till Champions League nästa säsong heller. 

SHE rankas numera som Europas elfte bästa liga efter att ha varit tia inför årets säsong. Ligorna i Ungern, Frankrike, Ryssland, Danmark, Norge, Rumänien, Montenegro, Kroatien, Tyskland och Slovenien rankas som starkare än den svenska.

Tyvärr för svensk del innebär rankingen att det inte blir något lag direkt till Champions League nästa säsong heller. Så var det som bekant även inför den här säsongen, men Sävehof sökte wildcard och fick då plats. Hoppet lever alltså när det gäller ett svenskt klubblag i finrummet nästa säsong.

SHE slåss nu på ungefär samma nivå som ligan i Slovenien. På sikt går det kanske att utmana ligorna i Montenegro och Kroatien, det är de som inför nästa säsong har de sista direktplatserna till Champions League.

Foto: EHF

Så här ser fördelningen ut för de svenska SHE-klubbarna till nästa säsong:

Champions League: 0 platser
European League: 2 platser
European Cup: 2 platser

Intressant att se i EHF:s rankning är hur Spanien har rasat i listan. Inför säsongen 2012–13 rankades den spanska ligan som Europas fjärde bästa. Nu rankas den på 15:e plats.

LÄNK: EHF