CL: Nykøbing Falster satte försvaret främst

Emelie Nykvist (tidigare Westberg). Foto: PL-photo.dk

I kalendern var det sista dagen för höstens gruppspel. Nykøbing Falster mot Krim var minst lika mycket 60 minuter som spillde över i sikte på kommande kvartsfinalchanser. NFH vann på poäng med ramstarkt försvar – Anna Lagerquist var bäst på planen.

Efter en kraftödande insats stod nyförvärvet i mittcirkeln som matchens spelare. Och det var ledarrollen i muren bakåt som belönades när Lagerquist fick fram ett leende i andhämtningen.

Tillsammans med mittlåskollegan Sarah Iversen tog hon tag i försvarsuppgifterna med en frenesi som tilltalade storpubliken.

NFH mot Krim var senast en tajt uddamålshistoria med viss dansk revansch att utkräva. Returen utvecklade sig till en minst lika tuff drabbning, där Lagerquist och kompani gick in med heder och ära i varje duell och tog med sig två poäng mer än motståndarna till mellanrundan.

Hårt tryck på Krims niometersstjärna Elizabeth Omoregie. Gästerna undvek en del av bevakningen genom att låta Alja Koren satsa mot de svaga punkterna i defensiven och använda Aneta Benko på högerkanten som var säker i avsluten med ”fel” hand.

Framåt agerade NFH långa stunder utan det vanliga flytet, slängde bort flera av sina spelvändningar och hade svårt att skapa lägen i uppställt spel.

Kristina Kristiansen var det lysande undantaget med en läcker underjamare och ett vådaskott mot krysset som gav valuta för entrépengen, i slutet av första halvlek började kontringsspelet också klaffa och det fanns mycket kvar att spela för med 11-12 halvvägs.

Två domare som bröt in och blåste mer än nödvändigt hörde också till händelseförloppet, en del av energin som hemmalaget alstrade med snabba mål gick åt till att ifrågasätta besluten från rättskiparna.

Johanna Westberg använde sitt goda öga för passningar mer än skottarmen, sju minuter från slutet kom hennes andra spelmål till 23-23. Det var starten på en period där NFH gjorde allt mer rätt över hela planen.

Målvakten Cecilie Greve räddade en straff och mer därtill. Dessutom fler svenska målskyttar: Angelica Wallén i andrafas och Westberg gånger två, Emelie sparade sitt enda avslut till avgörande 27-24.

 

Larvik hade en ödesdag med poängkrav för att slippa undan sistaplatsen i grupp C. En skadefylld höst för det föryngrade laget gav åtminstone chansen inför den sjätte gruppspelsmatchen. I efterhand var det däremot förlusten hemma mot tyska Thüringer som ställde till det, FTC Hungaria var klasser bättre på söndagseftermiddagen och nådde tidigt 2-6 på tavlan.

Larvik kämpade sig till 7-8 men det var väldigt lite nästan över fortsättningen. Aniko Kovacsics med flera centralfigurer i bortalaget satte fart med ett mäktigt ryck och sänkte den norska jumbon med 10-2 på minuterna fram till paus.

Cassandra Tollbring gjorde sex mål i evakueringen. Förutom att återupprätta status från tredje plats i den egna ligan kommer våren att innehålla spel i EHF-cupen för Tollbrings lag – kanske en återträff med guldkamraterna i H65 Höör?

 

Champions League 19 november

grupp A, CSM Bukarest–Vistal Gdynia 34–22 (17–14)
Bukarest:
Nathalie Hagman 5, Isabelle Gulldén 4.

Nykøbing Falster Håndboldklub–RK Krim Mercator 28–26 (11–12)
Nykøbing Falster: 
Johanna Westberg 5 (2), Kristina Kristiansen 4, Sofie Amalie Olsen 4, Laerke Nolsø Pedersen 3, Celine Lundbye Kristiansen 3, Anna Lagerquist 3, Sarah Iversen 2,  Angelica Wallén 2, Ayaka Ikehara & Emelie Westberg båda 1.
Krim: Alja Koren 5 (1), Aneta Benko 5 (1), Tjasa Stanko 4, Olga Perederiy 4, P Elizabeth Omoregie 3, Polona Baric 2, Nina Zulic 2, Lamprini Tsakalou 1.

Klara för mellanrundan
(antal poäng)
CSM Bukarest, grupp A (6)
Györi ETO KC, grupp B (6)
Nykøbing Falster, grupp A (4)
Rostov-Don, grupp B (4)
Krim Mercator, grupp A (2)
FC Midtjylland, grupp B (2)

grupp C, Larvik HK–FTC-Rail Cargo Hungaria 21–30 (9–18)
Larvik:
Cassandra Tollbring 6.

grupp D, Metz Handball–SG BBM Bietigheim 27–20 (12–10)

Klara för mellanrundan
(antal poäng)
HC Vardar, grupp C (8)
Metz Handball, grupp D (6)
Buducnost, grupp D (4)
FTC Hungaria, grupp C (4)
SG BBM Bietigheim, grupp D (2)
Thüringer HC, grupp C (0)