Inget Champions League för svenska mästarna

Sävehofs målvakt Johanna Bundsen under handbollsmatchen i Champions league mellan Sävehof och Györi den 29 oktober 2023 i Partille. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

IK Sävehofs sportchef Jonathan Stenbäcken sade i en intervju med Aftonbladet att damlaget troligen inte skulle söka en CL-plats. I dag bekräftade EHF att de svenska mästarna inte ansöker om en. 

I söndags kröntes Györi till vinnare av damernas Champions League. I dag presenterade EHF de 19 lagen som regisserat sig för spel i nästa upplaga. Nio lag var plats säkrades via inhemskt ligaspel och tio lag som istället får sikta in sig på de sju wild card som finns.

Ett av de lagen som skulle kunna sökt ett wild card, och brukar göra det, är IK Sävehof. Laget spelade Champions League säsongen 2023/24, men fick lämna tävlingen efter gruppspelet med 14 raka förluster.

I år bestämde sportchef Jonathan Stenbäcken att laget inte skulle söka en plats. Det berättade han om redan innan i en intervju med Aftonbladet. 

– Vi har fått indikationer från EHF att vi måste steppa upp lite om vi ska vara med, och det gäller alla parametrar de har för ett wild card. Vi känner också att en nivå under nog är det bästa sportsligt. Det är bara att titta på våra herrar i år som gjort resultat i European League, sade Stenbäcken till Aftonbladet.

Ett lag som ännu inte har en säker plats i nästa upplaga, men som sökt, är årets vinnare Györi. Laget misslyckades med att vinna den ungerska ligan och får istället hoppas på en wild card plats, men det skulle nog förvåna många om de inte fick en plats.

Lag från länder med en fast plats i EHF Champions League:
Danmark – Team Esbjerg
Danmark – Nykøbing Falster Håndboldklub
Frankrike – Metz Handball
Tyskland – HB Ludwigsburg (tidigare SG BBM Bietigheim)
Ungern – FTC-Rail Cargo Hungaria
Montenegro – Buducnost Bemax
Norge – Vipers Kristiansand
Rumänien – CSM Bucuresti
Slovenien – Krim Mercator Ljubljana

Lag som ansöker om wild card:
Kroatien – HC Podravka Vegeta
Danmark – Odense Håndbold
Frankrike – Brest Bretagne Handball
Tyskland – BV Borussia Dortmund
Ungern – Györi Audi ETO KC
Ungern – DVSC Schaeffler
Norge – Storhamar Handball Elite
Norge – Sola HK
Rumänien – CS Rapid Bucuresti
Rumänien – CS Gloria 2018 BN