Bukarest & Johansson vann den hyperviktiga kvartsfinalen

CSM Bukarest - Ferencvaros

Det blev en svängig match där båda svingade friskt fram och tillbaka. Men tack vare struktur, aggressivt försvarsspel och en riktigt viktig slutspurt kunde hemmalaget vinna med 30-25. Väldigt värdefulla mål att ta med sig till bortamötet i Budapest.

Per Johansson trodde innan matchen på en 50/50 duell mellan två jämbördiga lag. I princip hela matchen var det även så det såg ut. Man turades om att skjuta hål på det andra laget. Per Johansson pratade även innan matchen om fokuset på försvar men det var bortalaget som nätade mest i början och kunde dra ifrån till ledning med 6-7 efter tio minuter. Men hemmalaget hade en Bella Gulldén i storform som sprätte upp mittförsvars-sömmarma och CSM vände till 9-8. Bella skulle göra tio mål totalt, bäst i Bukarest.

För Linnea Torstenson gick det inte lika bra framåt och hon missade alla sina sex skott. Men i försvaret var hon en gigant. Många smällar bakåt ledde till de så viktiga kontringarna som Johansson velat utnjytta. Ferencvaros sprang som förväntat snabbare framåt än hemåt och CSM:s fixstjärna Carmen Martín kontrade på egen hand in tre bollar. En av dessa var ett långt, egentligen för långt, utkast av målvakten Paula Ungureanu som Martín fångade med en hand precis innan sexmeterslinjen och drog in i krysset. Målvakten Ungureanu (Paula Paula Paula av hemmapubliken) var för övrigt en av planens bästa spelare. Hon stod för många avgörande räddningar och ett par svettiga dubbelräddningar.

Bakåt fortsatte kampen för hemmalaget. Per Johansson kunde man ha ställt rätt in i mittförsvaret då han hade blockarmarna på bänken och manande på sitt lag. Han höll till och med på att göra assist då han passade Martín till ett snabbt inkast där spanjorskan missade öppet mål när Ferencvaros spelade utan målvakt.

Lagen följdes åt men kort innan halvtid hade CSM dragit åt sig en fyramålsledning, som krympte till två innan paus (17-15). Gulldén var för övrigt hittills hundraprocentig på sina sex skott, varav tre straffar. I bortalaget hade man Aniko Kovascics som inte var sämre och blev matchens bästa målskytt med elva bollar.

Till den andra halvlek fortsatte lagen följas åt. CSM gjorde mål, Ferencvaros svarade. Fram och tillbaka. Publiken uppskattade spelet och den mäktiga ljudväggen låg när man spelade försvar. Då sattes tutorna och visslorna igång som kan ha varit sponsrade av tinnitusfabriken.

Sen kom dipp-perioden för hemmalaget vid ställningen 23-20. Den som Bella pratat om innan matchen. Då gick man in i en tolvminuters period där man inte fick in bollen. Gästerna jobbade sig ikapp till 23-22 och stämningen blev tryckt bland de 5 000 åskådarna. Mer optimistisk hos de drygt 200 bortafansen som hade ett blixtlås av gula säkerhetsvästar runt sig.

Men i den 52:a minuten bröt Martín måltorkan till 24-22. Det blev snart till 26-24. Hemmapubliken tryckte fram deras CMSB (Chee CeemBee, klapp klapp klapp, lät det ungefär). Linnea Torstenson ville inte vara sämre än publiken och tryckte omkull motståndare på motståndare och man kunde, nästan, höra Linus Perssons ”Tackla!” från bänken. Mot slutet av matchen bytte Coach Johansson, enligt plan, in hemmadottern Bianca Bazaliu som pangade in 27-25. Därifrån rann det loss totalt.

Ljudnivån gick upp på löjlig och hela arenan – från Per Johansson till gumman i sidenblus bredvid oss – stod upp. Den sista en och en halv minuten skjöt CSM in tre snabba mål. Det gav slutresultatet 30-25.

Coach Johansson sträckte armarna i vädret tillsammans med halva Bukarest. En otroligt skön första match för svensken & co. Efteråt tog man segervarvet runt arenan och Coach klappades om av samtliga på första raden, Bella Gulldén fick blommor och fotograferades med barn och Linnea Torstenson knöt näven och kommenterade ”Fy fan va skönt! Det rann iväg där på slutet!”.
Slutet gott allting gott för CSM. I alla fall tills nästa vecka.

Då åker man till ett revanschsuget Budapest med en publik inte sämre än den här. Men för ikväll kan man pusta ut. För Per Johansson till klockan 6 på morgonen. Då går flyget till Göteborg för att kvala upp Kungälv till SHE.
Men då får de en coach med kvartsfinalvinst i Champions League i näven.

CSM Bucuresti – Ferencvaros  30 – 25 (17-15)

CSM Bucuresti
Isabelle Gulldén 10, Carmen Martin 7, Majda Mehmedovic 4, Camille Ayglon 2, Bianca Bazaliu 2, Aurelia Bradeanu 2, Oana Manea 2, Gnonsiane Niombla 1

Ferencvaros:
Dora Hornyak 11, Nerea Pena 5, Viktoria Lukacs 4, Szandra Szollosi-Zacsik 2, Nadine Schatzl 2, Adrienn Szarka 1