Brest behövde Bella Gulldéns toppform för att rädda poäng

Bella Gulldén avslutar sin tid i Brest Bretagne med CL-slutspel. Foto (arkiv): Olivier Stephan Photographe/BBH

Bella Gulldén är inne på upploppet av sin tid i Brest Bretagne. Hennes betydelse för det franska stjärnlaget är fortsatt stor. Brest behövde alla åtta Gulldénmål för att hålla jämna steg med BVB Dortmund i ett överraskande poängtapp.

Det hände en hel del av höja på ögonbrynen-karaktär i Champions League under lördagen. Dortmund hade till exempel blott två segrar på tio matcher innan man tog sig över gränsen och var minst lika bra som BBH.

Inger Smits var svårstoppad med elva fullträffar, hade det inte varit för playmakerns säsongsbästa i skyttet och fina passningsspel hade hemmalaget kammat noll i slutändan.

Gulldén studsade sig fram med precision och fick också till kvitteringen med 20 sekunder kvar. Brest kunde pusta ut efter en jobbig period med uppförsbacke i stora delar av andra halvlek.

Gulldéns kommande klubb Vipers Kristiansand har flera bortamatcher i rad för att jobba ikapp i spelschemat. Restimmarna tog ut sin rätt mot Ferencvaros som vann en jämn uppgörelse. Det hjälpte inte att Evelina Eriksson stoppade ett dugligt antal skott, Vipers första förlust var ett faktum med 30–28 på tavlan i Ungern.

Krim Mercator ändrade på maktbalansen och slog Rostov-Don med uddamålet. Det var en utomordentlig målvaktsinsats från Jovana Risovic och högklassiga avslut från Matea Pletikosic inblandat när Per Johanssons lag fick vända hemåt med förlust. Polina Kuznetsova bidrog med fart på kanten i Rostov-Don, Anna Lagerquist fick ett påtagligt minne från den slovenska huvudstaden med sprucket ögonbryn.

Rostov-Don toppar alltjämt grupp A där CSM Bukarest försvarade sin topp fyra-position mot Team Esbjerg.

Györi återställde ordningen i toppstriden av den andra gruppen och seglade ifrån Podravka Vegeta. CSKA Moskva har en ny möjlighet att kontra via söndagsmatchen mot Buducnost.

Champions League 6 februari
grupp A, CSM Bukarest–Team Esbjerg 28–26 (15-10)
Ferencvaros–Vipers Kristiansand 30–28 (14–11)
RK Krim Mercator–Rostov-Don 28–27 (17–15)
grupp B, Brest Bretagne–BVB Dortmund 33–33 (17–20)
Brest: Bella Gulldén 8; Dortmund: Clara Monti Danielsson 1.
Podravka Vegeta–Györi Auydi ETO KC 15–33 (8–13)