Tyskland tog över titeln i beach-EM

Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån.

Den regerande mästaren Danmark hade storslagna planer med finalen. Men det var Tyskland som fullföljde formkurvan bäst. Två imponerande set och ett orubbligt skyttehot till höger banade väg för det första guldet på 15 år.

Tyskland slutade tia i EM 2019, så det var långt ifrån en favoritseger i Varna. Vinnarlaget hade dock en stabil taktik och hittade luckor i Danmarks försvar. Amelie Möllmann fick fullt förtroende på högersidan och briljerade med 13 mål utan att tillåta sig ett simpelt avslut där en enkel pinne räckte.

Danmark hade mästerskapets mest värdefulla spelare i Line Gyldenløve Kristensen som även slog till åtta gånger i finalen. Men det var svårare för rödvitt att ta sig igenom när toppförsvararen Isabel Kattner styrde det defensiva jobbet och målvakten Katharina Filler stod för viktiga räddningar.

Tyskland redde ut första set med tre poäng tillgodo och har fyra mer när två minuter av det andra. Det var målvaktsuppvisning mot slutet där Filler och kollegan, Kristianstad HK:s Freja Hammer Fagerberg bäddade för mer dramatik.

Danmark spräckte dödläget med ett riktigt distansavslut i sista minuten, då hade Tyskland redan avgjort från strafflinjen.

Semifinal
Tyskland–Spanien 2–1 (22–18, 11–27, 5–2)
Danmark–Norge 2–0 (23–18, 22–18)
Match om tredje pris
Norge–Spanien 0–2 (18–21, 22–23)
Final
Danmark–Tyskland 0–2 (21–24, 20–25)

All star-lag
Målvakt: Katharina Filler (Tyskland)
Försvarare: Isabel Kattner (Tyskland)
Bästa målskytt: Marielle Martinsen (Norge – 143 poäng)
MVP: Line Gyldenløve Kristensen (Danmark)

Fair play: Frankrike