Jubel i Danmark – slog mesta mästaren i EM-finalen

Lugis tidigare keeper Simon Sejr skötte målvaktsjobbet hos guldlaget i beach-EM. Foto (arkiv): Michael Erichsen/Bildbyrån.

Danmark var illa ute i shootout i semifinalen. Det rödvita landslaget övervann det hindret och höll stilen som obesegrat över triumfen i guldmatchen mot Kroatien.

– Vi var här och vi trodde på oss själva, sade Martin Vilstrup Andersen till eurohandball.com.

De danska herrarna var regerande mästare och hade ett tidigare guld mot Kroatiens fyra i EM-historiken. Dessutom gick Danmark ut på sanden i Varna strax efter damernas finalförlust. Den extra pressen om att bomma två guld i rad verkade dock inte plåga mästerskapets mest säkra formlag.

Danmark vann över Kroatien med samma självklarhet som i de övriga sju matcherna på vägen till finalen. Kroatien hade en av toppskyttarna i turneringen och Lucian Bura var lika rapp med 22 poäng i den tyngsta insatsen.

För dagen hade Danmark den bästa avslutaren, Nikolaj Mogensen delade upp sina 24 poäng jämnt mellan de två seten som krävdes för att vinna över den respektingivande motståndaren.

– Vi är ödmjuka också. Jag vet inte hur många gånger vi har förlorat mot Kroatien, de är det mest erfarna laget i Europa, sade Vilstrup Andersen till eurohandball.com.

– Om vi förväntade att nå hit? Nja, kanske lite. Vi hoppades på det och vi fick självförtroende, fortsatte en av guldvinnarna.

Danmark hade också en stark resurs längst bak i banan. Simon Sejr som spelade i Lugi HF fram till säsongslut tog sig in i all star-laget, bland annat tack vare en stark finalprestation.

Semifinal
Danmark–Ryssland 2–1 (16–18, 19–16, 8–6)
Kroatien–Spanien 2–0 (25-24, 28–20)
Match om tredje pris
Ryssland–Spanien 2–1 (24–23, 14–16, 7–6)
Final
Danmark–Kroatien 2–0 (25–20, 28–22)

All star-lag
Målvakt: Simon Sejr Jensen (Danmark)
Försvarare: Evgeny Svestula (Ryssland)
Bästa målskytt: Cemal Kütahya (Turkiet)
MVP: Ivan Juric (Kroatien)

Fair play: Tyskland