Sverige utan VM-medalj – Ungern vann bronset i två set

Henrik Dahlberg. Foto (arkiv): IHF/Stéphane Pillaud

Sverige avslutade med två nederlag och fick en trist sorti i VM i beachhandboll. Mer stress och fler misstag än tidigare gjorde att blågult också gick miste om bronset.

– Överlag är det för många bommar när det ska avgöras, sade Jesper Knutsson till handbollslandslaget.se.

Det blev ett nedstämt samtal med förbundskaptenen efteråt.

– När allting lagt sig och sjunkit in kommer vi såklart sammanfatta det här som en fantastisk insats, det är en fantastisk insats. Men just nu är det jävligt kämpigt, sade han.

Matchen fick en illavarslande inledning. Efter Henrik Dahlbergs 2-0 sköt Sverige ofta över och utanför. Landslaget blev ibland tvingade att ta avslut i trängda lägen. Andra möjligheter rann, om uttrycket tillåts, ut i sanden.

Ungern hittade rätt med inspelen till Attila Kan, Sverige tog timeout efter sju minuter med sex poäng att hämta in.
– Vi måste börja jobba i sidled, sade Knutsson till spelarna som var samlade i ring.

Det jobbet fick vänta till andra set, Ungern hade mindre stress och spelade hem det första med 18–12.

Efter en kort paus började Sverige tajta till försvarsarbetet, hade koll när Ungern försökte få in bollen centralt.

Philip Larsson nätade ett par gånger på egen hand. VM-debutanten hade också ett bra öga för när han skulle lägga vidare till Martin Käck i bättre läge på kanten.

En gynnsam utveckling, Sverige ledde som mest med sex poäng.

Men avståndet krympte: tre poäng med två minuter kvar, en inför slutminuten och strax därefter var Kun tillbaka som målgörare för Ungern.

Sveriges sista anfall innehöll ett läckert upplägg från Jesper Knutsson till Henrik Dahlberg och återvunnen ledning. Ungern hade tio sekunder på sig och lät sin specialist Bence Zakics ta allt ansvar när han forcerade in 17–16.

– Försvarsspelet gör en fantastisk insats egentligen hela matchen och sättet vi förlorar på gör såklart besvikelsen sjukt stor. Men det var ändå så att vi skulle avgjort andra set tidigare, gjort en tvåa till på de lägen vi hade. Tyvärr blev det inte så, sade Knutsson till Handbollslandslaget.se.

Medaljchansen försvann i allra sista sekunden, Sverige fick nöja sig med fjärdeplats i VM-debuten. En placering som dock öppnar för fler mästerskap.

– Den moralen vi har och det vi åstadkommit är stort oavsett. Vi är dessutom klara för World Beach Games i San Diego nästa år och satt svensk beachhandboll på kartan. Det ska vi vara jävligt nöjda över och när vi väl är hemma och sammanfattar allt kommer vi inse hur jäkla stort det är. Men vi hade velat ha en medalj med oss, det hade vi, sade Knutsson.

VM Beachhandboll,
bronsmatch
Sverige–Ungern 0–2 (12–18, 16–17)
Sverige:
Hampus Dahlqvist 8, Martin Käck 8, Henrik Dahlberg 6, Philip Larsson 4, Niklas Ekberg 2.
Ungern: Attila Kun 12, Norbert Gyene 8, Andras John 5, Patrik Vizes 4, Bence Zakics 4, Roland Tokai 2.

LÄNK: Blytung förlust i bronsmatchen för Sverige