Sverige som bäst elva i beach-EM

Martin Käck. Foto (arkiv): Uros Hocevar / kolektiff / EHF

Det blev blandad kompott för blågult under näst sista speldagen av EM i Bulgarien. En seger och ett nederlag, återstår för beachlandslaget att antingen knipa elfteplatsen eller acceptera tolfteplatsen.

Sverige avfärdade Grekland i en hetsig match med två röda kort för beachherrarna och ett för motståndaren. Rasmus Dovsjö stod för kyliga avslut i slutet av andra set och August Elmberg satte stopp för de grekiska kvitteringsplanerna.

Väl i shootout hade Jesper Knutsson precision och tajmning med en boll som fixade vinsten.

I lördagens andra match hade Ungern en högre nivå i första set. Sverige blev bättre men mäktade ändå inte med en replik när rycket kom i andra halvan av andra set.

– De var bättre än oss, så vi gjorde det ändå bra när vi var med där i andra set. Vi hade chansen att i alla fall komma upp på lika men brände både straff och några avslut på slutet, då går det inte att vinna de här matcherna och det är något vi verkligen måste jobba på, sade Helene Bernhardtz till handbollslandslaget.se.

En revanschmöjlighet rundar av mästerskapet för Sveriges del. Tyskland var huvudet högre i huvudrundan, nu kan beachherrarna kontra i placeringsmatchen.

– Då har vi chans att få revansch på riktigt. Vi var verkligen inte med mot dem senast, det var vår sämsta match här och nu har vi chansen att visa att vi är bättre än så, sade Bernhardtz till handbollslandslaget.se. inför söndagens upplösning.

Sverige–Grekland 2–1 (22–23, 22–20, 7–6)
Sverige
: Rasmus Dovsjö 16, Hampus Dahlqvist 10, Martin Käck 10, Jesper Knutsson 9, Fredrik Sunesson 4, Niklas Ekberg 2.
Ungern–Sverige 2–0 (27–22, 21–18)
Sverige
: Jesper Knutsson 14, Martin Käck 10, Rasmus Dovsjö 8, Hampus Dahlqvist 4, Fredrik Sunesson 4.

Sveriges EM-placeringar (2010-talet och framåt)
Källa: Eurohandball.com
EM 2011 – deltog ej
EM 2013 – 13:e
EM 2015 – 5:e
EM 2017 – 13:e
EM 2019 – 10:a

EM 2021 – 11:a eller 12:a