Svenska beachstjärnan om regeländringen: ”Hål i huvudet”

Madeleine Gustafsson.

Internationella handbollförbundet (IHF) har uppdaterat sitt regelverk och justerat klädreglerna för damer. De nya reglerna har dock skapat omedelbara reaktioner eftersom damerna nu tvingas bära ”tajta” shorts, en formulering svenska landslagsstjärnan Madeleine Gustafsson inte uppskattar.
– Jag tycker att det är hål i huvudet, säger Gustafsson till Handbollskanalen.

Den 3 oktober publicerade IHF de nya reglerna, regler som börjar gälla den 1 januari 2022. Handbollskanalen har läst dokumentet och främst en del är särskilt intressant – den kring klädregler.

Bland annat står det: ”Athletes’ uniforms and accessories contribute to helping athletes increase their performance as well as remain coherent with the sportive and attractive image of the sport.”

Sammanfattningsvis innebär de nya reglerna att damspelare inte längre behöver bära matchklädsel i form av bikini. Nu är det hotpants och linne som gäller. Men ett av problemen är att det fortfarande skiljer mellan män och kvinnor. Det står bland annat i de nya reglerna att herrar ska ha shorts medan damerna ”must wear short tight pants with a close fit”. Tajta shorts alltså.

Handbollskanalen ringde därför upp Madeleine Gustafsson, landslagsspelare i det damlandslag som just nu är ”pausat” och numera förbundskapten för Sveriges F04-05- samt F06-07-landslag. När vi berättar om de nya reglerna skrattar målvakten.

– Jag tycker att det är hål i huvudet av IHF. Att de påstår att vi skulle spela bättre i den här klädseln är absolut inte sant. Hade de kommit med en bra och faktabaserad anledning till varför vi ska spela i tajta shorts hade jag kunnat köpa det men att de påstår att vi ska spela i de kläderna för att göra sporten mer attraktiv är ju bara fel, säger Madeleine Gustafsson.

– Jag skulle vilja se om det blev fullsatta läktare om vi hade spelat i tajta shorts och om de hade varit tomma om vi till exempel hade spelat i shorts.

Madeleine Gustafsson håller med om att det åtminstone blivit en positiv förändring från IHF:s sida.

– Det är klart att det är ett steg i rätt riktning. Vi backar ju inte åtminstone. Det tråkiga är att det fortfarande inte är valfritt eller att det varit vanliga shorts och linne. Det är dit vi vill komma.

– Det är mest ordet tajt som är det jobbiga och skillnaden mellan män och kvinnor.

IHF använder sig av ordet ”attractive”. Vad tycker du om det?

– Idrott är inte och ska inte vara baserat på utseende. Då kan IHF lika gärna säga att kvinnor måste spela med smink och uppsatt hår. Men det står det inget om i regelboken.

Så här såg klädreglerna ut före IHF:s uppdaterade regelverk:

Så här såg klädreglerna ut före förändringen.
Foto: IHF

Så här ser de nya klädreglerna ut:

Så här ser klädreglerna ut efter förändringen.
Foto: IHF

Utifrån verkar det onekligen som om IHF sitter på alla svar. De bestämmer vad som är attraktivt på män och vad som är attraktiv på kvinnor.

– Det finns ju män som gärna går i speedos på stranden. Varför ska inte män då spela i speedos istället för shorts? I vissa kulturer är ju det attraktivt. Vissa kvinnor går på stranden i baddräkt och då skulle vi ju kunna spela i baddräkt.

– Hela det här blir så knäppt.

Handbollsrörelsen slår sig ofta för bröstet som en av världens mest jämställda sporter. Samtidigt tar IHF alltså beslut om att kvinnor ska spela i tajta shorts. Det verkar onekligen som att handbollen har en lång väg kvar att vandra för att den ska kunna vara i närheten av att vara jämställd.

– Jag håller helt med. Har vi inte kommit längre? För mig är det tråkigt att det ens ska behöva bli så här mycket skriverier.

Vad säger du till alla unga tjejer som vill börja spela beachhandboll?

– Vi har varit supernoga från början med att visa upp kläderna och prata om det. Men vi försöker också att få tjejerna att tänka på annat och hoppas att det är ett vinnande koncept. Vi vill fokusera på sporten, säger Gustafsson.

Handbollskanalen söker IHF.

LÄS MER: Nya beachreglerna: herrar i shorts – damer i hotpants

LÄNK: IHF:s regelverk beachhandboll