Debatten kring damernas klädregler inom beachhandboll har intensifierats – i somras gav sig en hel värld in i debatten. Flera kändisar (bland annat P!nk) och svenska kultur- och idrottsministern Amanda Lind uttryckte alla sitt stöd efter att det norska damlandslaget fick böter för deras protest. Nu har Internationella handbollförbundet (IHF) uppdaterat sitt regelverk och justerat klädreglerna för damer. Tyvärr har IHF missat öppet mål, enligt de nya reglerna ska damerna bära ”korta och tajta shorts”.
– Varför behövde de ta med ordet ”tajt”, de hade ju bara kunnat skriva shorts, frågar sig Jesper Knutsson, svensk landslagsman och förbundskapten.
Den 3 oktober publicerade IHF de nya reglerna, regler som börjar gälla den 1 januari 2022. Handbollskanalen har läst dokumentet och främst en del är särskilt intressant – den kring klädregler.
Bland annat står det: ”Athletes’ uniforms and accessories contribute to helping athletes increase their performance as well as remain coherent with the sportive and attractive image of the sport.”
Sammanfattningsvis innebär de nya reglerna att damspelare inte längre behöver bära matchklädsel i form av bikini. Nu är det hotpants och linne som gäller. Men ett av problemen är att det fortfarande skiljer mellan män och kvinnor. Det står bland annat i de nya reglerna att herrar ska ha shorts medan damerna ”must wear short tight pants with a close fit”. Tajta shorts alltså.
Jesper Knutsson är en av de drivande krafterna inom svensk beachhandboll. Landslagsspelaren menar att de nya reglerna är ett steg i rätt riktning av IHF, men ställer sig frågande kring huruvida det är ett tillräckligt stort steg.
– Enligt mig är förändringen ganska stor. Längden på shortsen är en tolkningsfråga men jag tycker att mitten på låren som det står i IHF:s text känns rimligt. Sedan är ju inte alla bekväma i tajta kläder och det är där det blir konstigt. Varför behövde de ta med ordet ”tajt”, de hade ju bara kunnat skriva shorts, säger han och fortsätter:
– Och varför har det här inte ändrats tidigare? Kan det rentav vara länder som inte vill att utvecklingen ska gå framåt i den här frågan? Men i grund och botten tycker jag att det är en ganska stor förändring eftersom spelarna slipper ha bikinitopp och kan ha linne istället. Det är shortsdelen som blir problematisk, jag tycker givetvis att damerna ska ha samma shortsregler som herrarna.
Tycker du att IHF har tagit kritiken som varit, och fortfarande existerar, på allvar?
– Hade de inte tagit den på allvar tror jag bara att de hade slagit ifrån sig. Men om frågan inte hade lyfts i somras som den gjorde med kändisar som klev in och debatterade, då hade förändringen tagit mycket längre tid. Vi hade nog fått vänta ytterligare ett par år.
– IHF har hela tiden gömt sig bakom att det är väldigt viktigt för dem att beachhandboll blir en OS-gren. Det har varit någon form av argument för att inte ändra något och för mig blir det helt tokigt. Det är ju inte relevant överhuvudtaget.
Så här såg klädreglerna ut före IHF:s uppdaterade regelverk:
Så här ser de nya klädreglerna ut:
Jesper Knutsson har svårt att förstå hur IHF tänker kring de här frågorna.
– Vad pratar vi om här egentligen? Om det handlar om det visuella är det så liten skillnad mellan shorts och tajta shorts. Folk kommer ju inte att springa runt i hur stora shorts som helst, det får vi på herrsidan inte heller ha. Vad är problemet med att låta damerna spela i shorts, precis som herrarna? Det blir så löjligt varför IHF inte tar hela steget.
Jesper Knutsson har varit verksam inom beachhandbollen under många år och har bra koll på hur det har sett ut historiskt inom sporten.
– Någonstans har det alltid funnits en sanning som säger att det finns en snuskgubbe-kommitté som gjort att det har blivit så här. Anledningen till att det blev så här från början var att IHF saxade regelverket från beachvolleybollen rakt av. Beachhandbollen är nu där beachvolleyn var för många år sedan. Jag kom in i beachhandbollen 2011 och det var ungefär då IHF och EHF insåg att de var tvungna att fixa till hela regelverket.
– IHF upplevde att vissa spelare hade shorts, några hade hotpants, andra hade bikini och en del hade linne. Därför tog de regelverket från beachvolleyn. Men grejen är att beachvolleyn gick sedan ifrån det regelverket och tog fram en större valfrihet när det kommer till klädsel runt 2012–14 där någonstans.
Inom svensk beachhandboll har August Elmberg, Helene Bernhardtz, Tony Carlsson och Jesper Knutsson drivit frågan under många år. I Sverige har vi ett eget regelverk.
– I Sverige har det aldrig funnits krav på klädkod eftersom vi inte står bakom IHF:s klädkod. Sedan är det väldigt svårt för oss att göra något mer än att markera och visa vår ståndpunkt. Det gjorde vi även i somras när det var U17-mästerskap, men det var inte så populärt hos IHF att vi tog upp vår åsikt.
– Det är svårt eftersom vi vill att tjejerna ska kunna fokusera på spelet och inte på vilka kläder de ska ha på sig. De har kämpat för att ta sig till landslaget och ska vara stolta över det.
Handbollskanalen söker IHF.