Nordiska ministrar i möte om bikinitvång i beachhandboll

Idrottsminister Amanda Lind. Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) ska ta upp jämställdheten inom idrotten med nordiska idrottsministrar. Det norska beahhandbollslandslagets protest har väckt stor internationell uppmärksamhet. Nu har hennes norska kollega bjudit in till att diskutera frågan.

Enligt regelverket i internationella matcher måste damerna ha på sig sport-BH och bikinitrosor. Det norska beachhandbollsförbundet har länge varit kritiskt mot detta.

– Det här måste ses som en helt absurd regel, det är en påtvingad klädsel som inte fyller någon funktion för idrotten, säger Amanda Lind på torsdagens pressträff med regeringen, rapporterar TT.

I EM-bronsmatchen mot Spanien i bulgariska Varna bröt det norska laget emot regelverket och spelade i shorts. De hade skickat in en ansökan om att spela i lårlånga tights, men den avslogs. Norska handbollsförbundet har sedan fått 1500 kronor i böter per spelare. Det norska landslaget har fått stort stöd för sin protest. Flera aktörer, bland dem sångerskan P!nk, har erbjudit sig att betala böterna, som EHF i ett pressmeddelande skriver att de ska skänka till en stiftelse som verkar för jämställdhet för kvinnor inom sport.

Reglerna om bikinitvång gäller inte för inhemska matcher i Sverige.