Martin Käck om Sveriges EM-utfall: ”Vi är nöjda”

Martin Käck. Foto (arkiv): Uros Hocevar/EHF.

Efter sex segrar och fyra nederlag fick Sverige slutstämpel som mittenlag i EM. Det första av två mästerskap under 2019 gav blandade blågula intryck och ett bestående om sportens tydliga utveckling.

Handbollskanalen når Martin Käck för ett summerande samtal. Snurrspecialisten på högerkanten nätade i parti och minut mot Spanien, gick om Henrik Dahlberg i den interna poängligan.

– Visst det är alltid kul att göra många poäng, men egentligen är det oväsentligt, säger han.

– Det viktiga är att vi kommer fram som lag i slutet av matchen, fortsätter Käck och flyttar fokus från delarna till helheten.

Vad blir slutomdömet om er EM-insats?

– Vi hade siktat på mer men gör också vårt näst bästa EM.

– Vi är nöjda, förlorade fel matcher i början men kom tillbaka och har slagit några väldigt bra lag.

Frankrike och Polen, shoot out-förluster alldeles i början av turneringen skickade iväg landslaget mot matcher där det maximalt kunde bli fråga om nionde plats.

Istället för att gräma sig är det intressant att konstatera att beachhandbollen fått med ytterligare några nya aktörer i toppen.

Perspektiv som Käck också skriver under på efter sitt tredje mästerskap.

– Jag började spela 2014 och upptäckte den internationella beachhandbollen 2015. Då var jag med Kävlinge men åkte med GHBC (Göteborg) till turneringar utomlands. Nu har jag gått över till Ankaret, där har vi också åkt på några internationella turneringar, säger han.

I landslaget kom kantliraren in lagom till att draget ökade 2017. Beachhandbollen i stort tar också raska steg, EM inkluderade 20 länder varav ett stort antal uppstickare.

– Lag som inte hade en chans tidigare är med och krigar nu, säger 28-åringen och berättar om hur Sverige vill bli bättre.

– Kollar man på vår utveckling är det klart att vi hittar varandra mer och mer, spelar mer som ett lag än för två år sedan. Då byggde mycket på mål från linje och specialist, nu har vi en bredare kompetens med snurrare och är bättre från båda sidorna.

– Det gör också sporten mer intressant, fortsätter Käck som själv snurrade med framgång i den sista EM-matchen.

– Jag kom in i flowet, säger poängkungen med 28 mot Spanien och 102 totalt.

Det var bara ett smärre problem i slutändan. Väl i shoot out gick matchens bästa spelare i fällan.

– Vi möter en väldigt rutinerad målvakt som vet vad han ska trycka på för att få skotten där han vill ha dem. Han gjorde tre räddningar i shoot out, säger Käck om upplösningen för svensk del.

Norge och Danmark spelar herrfinal i Stare Jablonki. Sverige har en höjdpunkt kvar av landslagsåret 2019. I oktober väntar World Beach Games i Doha, Qatar och belöningen för VM-semifinalen ifjor.