Beach-EM: Sverige förlorade mot Spanien

Martin Käck. Foto (arkiv): Uros Hocevar/EHF

Bra målflöde under ordinarie tid och offensiv motgång i shoot out låg bakom 1–2. Sverige förlorade mot Spanien i EM-epilogen och tar sig hemåt som tia i mästerskapet.

Byxben, långa ärmar och friska vindar var alltihop en del av upplevelsen kring den sista EM-matchen för Sverige. Desto viktigare för spelet, Martin Käcks snurrar och ständigt tillgängliga yta på kanten.

Det räckte först för att blåsa igång blågult målmässigt. Målvakten August Elmberg lobbade in 10–8 och straffade Spanien i det ständigt pågående fyra-mot-tre, innan Käck tog vid på nytt.

Med 16 poäng under tio minuter borde han ha belönats med setvinst. Spanien kom dock tillbaka från sex poängs underläge och satte sin motsvarighet till Käck i centrum för Golden Goal.

Gonzalo Cervera Perez de Vargas behövde bara lägga en poäng till sina övriga 14 för att ta hem akt ett med knapp marginal.

Sverige fick ytterligare uppförsbacke när Henrik Dahlberg försvann med rött kort. Landslaget bet i med Rasmus Dovsjö, därtill Käcks strålande spurt till toppen av den interna poängligan.

Andra set slutade 28–24 innan ett sparsmakat shoot out tog vid. Hampus Dahlqvist var ensam om att hitta nät för svensk del i den avgörande spelformen, Spanien fick två bollar förbi målvakten och klev upp en placering på kuppen.

EM-summeringen sätter Sverige på tionde plats, den näst bästa insatsen på sex resor till mästerskapet. Premiärdagens smällar satte effektivt stopp för ännu bättre resultat för beachherrarna.

EM Beachhandboll, match om nionde plats
Spanien–Sverige 2–1 (21–20, 24–28, 4–2)
Sverige: Martin Käck 28, Rasmus Dovsjö 8, Hampus Dahlqvist 6, Jesper Knutsson 4, August Elmberg 2, Henrik Dahlberg 2.

Sveriges poängliga
(Tio spelade matcher)
Martin Käck 102
Henrik Dahlberg 101
Jesper Knutsson 77
Hampus Dahlqvist 64
Niklas Ekberg 52
Rasmus Dovsjö 30
August Elmberg 18
Erik Wessberg 10
Samuel Dahlin 6