Brasilien till VM-final efter semiseger mot Sverige

Henrik Dahlberg. Foto (arkiv): IHF/Stéphane Pillaud

Giganten Brasilien fick idag revansch mot Sverige. Tidigare i veckan var det nämligen Sverige som gick segrande när lagen möttes i gruppspelet. Men när en plats i finalen stod på spel i dagens semifinal så var det Brasilien som drog det längsta strået och vann med 0-2 (14-17) (12-20) i set.

I matchens första set spelade brassarna ett väldigt bra, snabbt och aggressivt försvarsspel vilket satte press på de svenska spelarna som kämpade med att komma till rena lägen. Jesper Knutssons luftpass till Henrik Dahlberg bröts allt som oftast på ett imponerande sätt av hård jobbande och alerta försvarare.

Framåt spelade brassarna finurligt där liraren Thiago Claudio, kanske beachhandbollens Diego Simonet, levererade luftmackor till fyrtornen på kanterna. Claudio var även het i eget läge. August Elmberg i Sveriges kasse gjorde en viktig räddning i slutet av första set vilket gav Sverige chans att kvittera men efter en passmiss kunde istället Brasilien utöka till 14-17.

Andra set började återigen med fördel för Brasilien som fick ett tidigt försprång vilket de kan tacka målisen Pedro Wirtzbiki för. Wirtzbiki stod för några riktigt svettiga parader och samtidigt tickade lagkamraterna på som en välsmord klocka i anfallsspelet.

Trots någon räddning från Elmberg och väl förvaltade lägen av Hampus Dahlqvist på högerkanten så kom Sverige aldrig ikapp och Brasilien kunde vinna andra set med övertygande 12-20.

Detta gav alltså Brasilien den totala segern med 0-2 och därmed en plats i morgondagens final, med avkast 17:00 (svensk tid). Sverige har chans att lägga vantarna på en fin bronsmedalj och matchen om denna spelas imorgon (söndag) med avkast 15:00 (svensk tid). Brasilien och Sverige får möta antingen Kroatien eller Ungern i final respektive bronsmatch. Denna semifinalen spelas idag (lördag) och nu ser den här med start 18:10 (svensk tid).