De bästa onlinespelen genom tiderna

Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

I samarbete med Casinostugan

Att utmana andra spelare via internet har varit en del av gamingupplevelsen i över 20 år. Onlinespel är för många det enda sättet man spelar på, medan vissa blandar det med singleplayer eller äventyr i soffan med kompisar. Med så många år av gaming via internet är det på sin plats att lista några av de bästa onlinespelen genom tiderna.

Fortnite, Battlefield, Rocket League, FIFA, NHL, CS, Halo, Minecraft. Detta är bara en liten handfull av alla de spel som lockar en miljonpublik till sina servrar för onlinespelande. Vissa väljer att spela online slots i Sverige. Andra sätter sig i soffan för att utmana hela världen i fotboll med bilar eller battle royale-matcher på färggranna öar.

För den som vill spela spel via internet finns det närmast oändliga möjligheter, så länge man har internetuppkoppling och en konsol, mobil eller dator. Genom åren har det dykt upp några riktiga levande legendarer på onlinespelsmarknaden, samtidigt som det ständigt lanseras nya upplevelser som vill slå sig in på internetgamingens hall of fame.

De allra bästa spelen

Att göra en lista med samtliga onlinespel värda att nämnas när det ska pratas om ”bäst genom tiderna”, och dessutom ranka dem, vore närmast omöjligt. Det finns så många olika typer av spel och det är svårt att avgöra vilket som har bäst onlineläge av till exempel ett sportspel och ett skjutspel.

Därför kommer den här texten i stället plocka ut några spel, utan inbördes ordning, som förtjänar att få en extra hyllning för sina högkvalitativa onlinefunktioner. Det finns för många genrer av spel för att nämna alla, men dessa är garanterat några av de allra bästa som lanserats.

Minecraft

Svenska indieutvecklaren Mojang slog ner som en bomb i spelbranschen i början av 10-talet när man lanserade spelet Minecraft. Det går närmast att likna vid lego i spelform. Du kastas in i en värld där möjligheterna är oändliga. Gräv tunnlar i jorden, slåss mot zombies i natten eller utforska miljön. Gör vad du vill.

Den allra viktigaste komponenten är dock byggandet. Med endast fantasin som gräns har spelare byggt replikor av hela städer, återskapat kända slag från historien eller bara byggt huset man växte upp i. Kreativiteten har flödat och via Minecrafts onlineläge kan mängder av spelare hjälpas åt får att skapa nya underverk. Eller sabotera för varandra.

Fritt skapande i kombination med onlinespel har visat sig vara en dundersuccé och Minecrafts skapare Markus ”Notch” Persson har förvandlats till något av en rockstjärna i spelbranschen. Spelet blev så populärt att jätteföretaget Microsoft köpte Mojang för nästan 18 miljarder kronor 2014.

Om du aldrig har provat spelet, samla vännerna och kör. Bara fantasin sätter gränser.

Halo-serien

Spelen i Halo-serien är ett av Microsofts stora flaggskepp till Xbox-konsolerna. Många spelar spelet för att få uppleva berättelsen om den mystiske rymdsoldaten Master Chief, men den allra främsta anledningen till Halos popularitet stavas onlineläget.

Halo är ett first person shooter, FPS, där onlinefunktionen är uppbyggd i matcher mellan två eller fler lag. Det är till skillnad från spel som Battlefield mer av ett arkadspel, med ofta små banor och matcher i högt tempo.

Första spelet i serien, Halo: Combat Evolved, hade inget onlineläge, men däremot en möjlighet för spelare att koppla ihop konsoler via LAN-kabel. Att möta vänner i LAN-matcher blev snabbt populärt och när det andra spelet i serien, Halo 2, lanserades var onlinealternativet på plats.

Efter massa år och en rad olika spel består fortfarande onlinespelande som Halos absolut starkaste säljpunkt. Dessa spel har hittills givits ut i serien:

• Halo: Combat Evolved, 2001
• Halo 2, 2004
• Halo 3, 2007
• Halo Wars, 2009
• Halo 3: ODST, 2009
• Halo: Reach, 2010
• Halo: Combat Evolved Anniversary, 2011 (med onlineläge)
• Halo 4, 2012
• Halo: Spartan Assault, 2013
• Halo: The Master Chief Collection, 2014
• Halo: Spartan Strike, 2015
• Halo 5: Guardians, 2015
• Halo Wars 2, 2017
• Halo Recruit, 2017
• Halo: Fireteam Raven, 2018
• Halo Infinite, 2021

Wordfeud

Det är inte bara via konsoler och datorer som man kan spela online. Många människor spelar även via sina telefoner, både för sig själva och mot andra spelare via internet. Ett av de bästa spelen från det förra decenniet, som spelas av mängder av människor fortfarande, är Wordfeud.

Wordfeud lanserades 2010 och är en mobilversion av spel som Alfapet och Scrabble. Det går alltså ut på att forma ord på en spelplan och samla in mer poäng än motståndaren. Tillskillnad från brädspelsversionerna av spelet så är det i Wordfeud endast möjligt att spela en mot en. Många väljer dock att ha flera matcher igång samtidigt.

Spelet har blivit ett populärt sätt att fördriva tiden i väntan på bussen eller för att utveckla ordförrådet. Det finns dessutom en chatt där du kan prata med den du möter och diskutera både matchen och väder och vind. Wordfeud är enkelt att lära sig, men svårare att bemästra.

FIFA-serien

Danmark har precis vunnit världsmästerskapet i handboll. Men den största sporten i världen är fotboll. Både när det kommer till utövande, tittande och TV-spelande.

Fotbollsspelet FIFA, den mest framgångsrika sportspelsserien genom tiderna, kommer ut med en ny utgåva varje år och har gjort så sedan 1994. Sedan dess har serien tagit enorma steg på flera fronter. Grafiken har närmat sig närmast fotorealistiska nivåer med det senaste släppet, FIFA 2023. Men det kanske allra viktigaste spelet i hela följetången är nog FIFA 2001.

FIFA 2001 lanserades hösten 2000 och medförde något som då var helt nytt – en onlinefunktion. För första gången kunde spelare möta andra människor från världens alla hörn. Det visuella har uppdaterats rejält sedan dess, men onlineläget består.

Flera miljoner människor möter varandra via onlinefunktionen varje dag. Antingen via vanliga matcher mellan lag som Chelsea, Real Madrid eller Malmö FF eller i FIFA Ultimate Team. FUT ger spelaren möjlighet att sätta ihop sitt eget lag som man sedan utmanar andra skräddarsydda onlinelag med. Spelläget dök först upp i FIFA 15 och har blivit en onlinesuccé sedan dess.

Fortnite

Fortnite tog världen med storm när det släpptes 2017 av utvecklarna på Epic Games. Spelet är ett så kallat battle royale, vilket innebär att det är alla mot alla som gäller tills bara en är kvar. Det finns även duo- och squadlägen. Du släpps ner på en bana och matchen är igång.

Låt dig inte luras av den färgglada grafiken. Fortnite kan vara brutalt svårt om du råkar möta riktigt erfarna spelare. Det är dock väldigt beroendeframkallande och förlorar du en match är det bara att kasta dig in i en ny.

Fortnite använder sig av något som kallas crossplay. Det innebär att spelare från olika plattformar kan möta varandra. En person med PC kan med andra ord attackera dig i en match som du spelar på ditt Xbox. Spelet är ett av världens mest populära och förtjänar helt klart att nämnas när några av de bästa onlinespelen genom tiderna ska plockas ut.

Grand Theft Auto Online

Första spelet i Grand Theft Auto-serien, GTA, släpptes 1997. Det senaste i serien GTA 5, lanserades för snart tio år sedan men har fortfarande en gedigen skara spelare. Mycket tack vare dess multiplayer, som även nu går att köpa separat som Grand Theft Auto Online.

Om du någonsin har funderat på om du och dina kompisar skulle klara av att råna en bank så behöver du inte bryta mot laget för att lista ut svaret. I Grand Theft Auto Online kastas du ut i en öppen spelvärld full av uppdrag, biljakter och eldstrider.

Du kan välja att slåss mot andra spelare eller samarbeta för att uppnå gemensamma mål. Sno en bil och kör till kusten eller se om du kan fly rättvisan i en helikopter. Grand Theft Auto Online har ungefär lika många möjligheter som det finns spelare. Och spelarna är många.

Trots att spelet har funnits så länge visar det inga tecken på att sakta ner. För den som vill uppleva laglöshet utan att riskera verkligt fängelse är detta den perfekta lösningen.

Rocket League

Fotboll med bilar, kan det verkligen vara något? Svaret på den frågan är ett rungande ja. I Rocket League styr du en sportbil på en fotbollsplan, antingen en mot en eller med flera bilar i varje lag, och jagar efter en gigantisk boll som du ska få in motståndarnas mål.

Konceptet är så enkelt som det låter. Fotboll med bilar. Men det krävs enorm skicklighet för att bli den ultimata Rocket League-spelaren. Du kan hoppa, göra volter, spränga andra bilar genom att köra in i dem, och rädda skott på mållinjen genom en perfekt stoppsladd.

Rocket League kombinerar adrenalinet från motorsporten med taktiken och intensiteten från fotboll och andra lagsporter. I garaget kan du styla din bil till visuell perfektion för att sedan ge dig in i en tuff match mot och med spelare från hela världen.

Spelet lanserades 2015 och har sedan dess gått och blivit lite av en klassiker bland moderna arkadspel. Det går fort att lära sig kontrollerna vilket gör att du på kort tid kan njuta av häftiga matcher, antingen mot kompisar eller nya bekantskaper.